Nyheter

Tories och Liberaldemokraterna förhandlar

Av: 

Carina Bergfeldt

William Svärd

NYHETER

Inget avgörande förrän tidigast lördag

Tories och Liberaldemokraterna har inlett samtal för att se om de komma överens om hur Storbritanniens nya regering ska se ut. Tories partiledare David Cameron kallade det ett "öppet erbjudande.”

Efter ett inledande möte säger Liberaldemokraterna att det inte kommer att komma något avgörande förrän tidigast under lördagen.

Tories vann flest mandat i torsdagens parlamentsval i Storbritannien, men utan egen majoritet behöver partiet stöd från Liberaldemokraterna.

Cameron har också visat att han är väldigt intresserad av ett samarbete och har bjudit in Liberaldemokraterna och deras partiledare Nick Clegg till förhandlingar. I ett tv-sänt tal på fredagen talade han om de områden där de båda partierna tycker lika.

Efter ett inledande möte på strax över en timme meddelade en talesperson för Liberaldemokraterna sent på fredagskvällen att förhandlingarna kommer att återupptas på lördagen. Något avgörande är således inte att vänta de närmaste timmarna.

Uppvaktas från två håll

Liberaldemokraterna uppvaktades på fredagen som väntat flitigt av både Cameron och den sittande premiärministern Gordon Brown. Den sistnämnde höll även han ett tal på eftermiddagen där han framhöll de båda partiernas gemensamma värdegrunder. Han sade också att han är villig att förändra valsystemet, som missgynnar mindre partier som Liberaldemokraterna. Det är ett krav som liberalernas Nick Clegg driver hårt.

Att Clegg själv sagt att hans första prioritet är att samtala med Cameron verkade bekymra Brown föga.

– Jag förstår och respekterar till fullo herr Cleggs beslut att först vilja samtala med torypartiets ledare. Men skulle de här samtalen mellan herrarna bli resultatlösa så är jag beredd att diskutera de områden där vi kan hitta en gemensam förståelse mellan våra båda partier med Clegg, sade premiärministern i sitt tal.

Gordon Brown sade också att han på intet sätt förväntade sig en snabb lösning på dagens valdilemma.

– Jag förstår att det här är en jobbig situation för mina partikamrater som inte vill dra ut på det för länge. Men vi lever i en parlamentarisk demokrati och det här är utfallet av det. Det är vårt ansvar att få det här att fungera för allmänhetens bästa.

Rösträkningen klar

Under fredagen slutfördes rösträkningen och resultatet följde väl den vallokalsundersökning som presenterades redan på torsdagskvällen. Tories blir största parti med 306 mandat, Labour får 258 parlamentsplatser och Liberaldemokraterna 57. Övriga platser går till småpartier.

I en valkrets har röstningen skjutits upp eftersom en av kandidaterna avlidit.

För att få majoritet i parlamentet krävs 326 mandat. Ingen parti har således tillräckligt

Valdeltagande stannade på strax över 65 procent. Det är högre än det senaste valet, men långt ifrån de 70 procent som analytiker trodde på förhand.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter