Högsäsong för fästingar

NYHETER

Hög tid att vaccinera dig

1 av 2

Visst är sommaren underbar på alla vis, med bad, lata dagar och en glass i solen.

Men det är också nu det är högsäsong för fästingarna.

– Så fort temperaturen stiger över fem plusgrader så börjar fästingsäsongen, och den varar tills det blir kallare än fem grader. Så om det är en riktigt mild vinter så kan de finnas kvar ända in i december, säger Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar.

Det är inte så lätt att skydda sig mot de små djuren eftersom de är svåra att se, men Rolf Gustafsons bästa tips är att bära heltäckande kläder då man är ute i skog och marker där fästingar finns. Och att stoppa ner byxorna i strumporna eller stövlarna.

– Även vanliga myggmedel, som man kan köpa på apoteket, fungera bra om man smörjer det på benen och händerna. Men man ska vara medveten om att det inte ger ett fullt skydd, men det kan minska risken att få en fästing, säger Rolf Gustafson.

Överväg att ta vaccin

Fästingar som sprider borrelia- eller TBE-smitta finns främst i Stockholms skärgård, längs ostkusten, i vissa områden kring Vänern och Vättern, i Skåne, på västkusten och sydost om Borlänge.

– Vistas man utomhus och bor i ett riskområde ska man överväga att ta fästingvaccin.

Är vaccinet farligt?

– Alla vacciner ger någon form av biverkning, men fästingvaccinet är svagt och ger få biverkningar. Och de biverkningar man får går över. Är man osäker på om man bör ta vaccinet eller ej så kan man kontakta sin vårdcentral, säger Rolf Gustafson.

Alla kan inte smitta

Kan alla fästingar smitta oss människor?

– Nej, man säger att 10 till 20 procent av dem bär på borrelia och ungefär en procent bär på TBE.

Borrelia smittar efter ett till två dygn efter det att fästingen har bitit sig fast på kroppen, så det är viktigt att man letar igenom armar och ben efter fästingar då man varit ute. TBE däremot smittar efter bara någon minut. Har man blivit smittad av borrelia går det att bota med penicillin, mot TBE finns i dag däremot inget botemedel, men risken att du ska smittas av en fästing är trots allt liten.

Johanna Granevik, Minimedia