Var finns bevisen?

NYHETER

”Behöver inte vara en mördare för att han ljuger”

FALUN. Var är bevisen?

Det viskas otåligt i Falu tingsrätt. Stolar skrapas mot hårda golv och alla väntar på svar.

Var är de hårda, kalla, konkreta bevisen?

Foto: Aftonbladets Linda Hjertén bevakar rättegången mot Mats Alm.

Det är klart att man måste ge åklagarsidan detta: de har lyckats visa att Mats Alm ljuger om en hel del. Det verkar högst osannolikt att han varit kidnappad. Det verkar inte ett dugg troligt, att han utan att minnas det, blivit drogad, bortförd från sin lägenhet utan att en enda granne märkt det. Det är nog inte många som kan tro på att han blivit satt på en buss till Stockholm och sedan uppställd framför en kamera framför flera sevärdigheter i Stockholm och körd tillbaka till Falun och lagd bredvid sin döda sambo i en skog.

Hur detaljerad han än har varit om sin tid i bagageluckan, om de gamla friterade räkorna han matades med och hur ofta han fick kissa så har åklagarna effektivt lyckats slå hål på hans historia.

Den rimmar, låt oss säga, illa.

Åklagarna har även kunnat visa att Mats Alm uppträtt märkligt vid flera tillfällen. Kanske borde han gråtit mer och oftare. Med tårar istället för utan. Kanske är han till och med psykiskt störd säger en överläkare och föreslår en större undersökning.

Men faktum kvarstår att man får vara både lögnare och en märklig känslomänniska, det gör dig inte till en mördare.

I eftermiddags sammanfattade Peter Althin, Mats Alms advokat, rättegångsdagen så här:

– En drös onödiga vittnen.

Åklagarna hade då kallat kollegor till Mats som berättat om att han uppträtt märkligt samlat trots att Linda var försvunnen. Konstigt? Kanske – men inte straffbart.

Sedan hördes grannar som alla unisont kunde berätta att de inte sett några misstänkta män som strök omkring på gården och verkade ha i uppsåt att kidnappa Mats den 15 september, kvällen då han själv säger att han fördes bort av tre män och placerades i en bagagelucka. Besvärande för Mats Alm? Jo, det må stärka bilden av honom som en lögnare, men stärker det bilden av honom som en mördare?

Fortfarande finns det tre viktiga frågor som inte fått svar, som kanske aldrig får ett svar.

Hur dog Linda Chen?

Var dog Linda Chen?

När dog Linda Chen?

Utan de svaren är det i det närmaste omöjligt för rätten att avgöra VEM som gjorde det.

Då kan Mats Alm vara hur mycket av en lögnare han vill.