Nyheter

Skötare dödad av späckhuggare

Av: 

Carina Bergfeldt

Jessica Balksjö

NYHETER

Tränaren Dawn Brancheau på Sea World i Florida attackerades av späckhuggaren Tilikum under en show.

Vittnen på plats berättar hur den kvinnliga tränaren kastades runt i akvariet innan hon dog.

– Det var fullständigt frukstansvärt, säger den brasilianske turisten João Lúcio da Costa Sobrinho, 28, till Orlando Sentinel.

Den 40-åriga Dawn Brancheau hade precis talat inför publiken på Sea World i Orlando, Florida, om späckhuggarna och den show som precis skulle börja när den våldsamma attacken skedde.

Helt utan förvarning anföll den drygt fem ton tunga späckhuggaren Tilikum, eller Telly som den kallas, tränaren.

Den chockade publiken kunde bara titta på.

"Kastades omkring"

– Telly satte av riktigt snabbt i akvariet och kom tillbaka, hoppade upp i luften och tog tag i tränaren vid midjan och började kasta omkring henne, säger vittnet Victoria Biniak, till den lokala tv-stationen WKMG.

Drygt två dussin åskådare – båda på läktarna men även på åskådarplatser under poolen, bevittnade dödskampen.

– Plötsligt var hon i späckhuggarens käkar, blodig i ansiktet. Späckhuggaren kastade henne runt, runt, säger den brasilianske turisten João Lúcio da Costa Sobrinho, 28, till Orlando Sentinel.

Kan ha varit ”uttråkad”

Enligt lokala medier ska skötaren ha arbetat på Sea World sedan 1990. Experter säger att attacken kan ha varit en olyckshändelse där späckhuggaren velat leka eller känt sig uttråkad.

Telly har vanligtvis inte några skötare inne i sitt akvarium eftersom han är för stor.

Det har förekommit olika uppgifter i amerikanska medier där en version gör gällande att Dawn Brancheau ramlade i vattnet själv.

Exakt hur hon dog är ännu inte utrett.

Erfaren tränare

Parkens vd, Dan Brown, höll under dagen en presskonferens.

– Det är med stor sorg jag meddelar att en av våra mest erfarna tränare har dött i en incident med en av våra späckhuggare i eftermiddag. Vi kommer att utreda vad som har hänt. Det här är en svår tid för vårt team. Vi har aldrig varit med om något liknande och vi måste nu se över alla våra rutiner. Vi vill nu göra allt för att stötta de anhöriga.

Späckhuggare har vid flera tillfällen varit inblandade i dödsattacker mot tränare. Tilikum själv har varit med i två av dem tidigare.

I juli 1999 tog sig en man in i Tilikums akvarium efter att parken hade stängt. Mannen hittades död nästa dag.

Tidigare, 1991, var späckhuggaren med i ytterligare en incident som ledde till att en kanadensisk tränare omkom, skriver the New York Post.

På Sea World i Kalifornien 2006 blev en tränare neddragen i benet under vattnet av en späckhuggare, men klarade sig utan allvarligare skador.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter