Det blir superkallt – fram till julafton

NYHETER

30 minusgrader även
i landets södra delar

Räkna med att pälsa på kroppen de närmsta dagarna.

Det superkalla vädret väntas nämligen fortsätta – fram till julafton.

– Lokalt kan det bli 30 minus även i södra Sverige, säger Johan Groth, meteorolog på Storm Geo.

Det är framför allt under de närmsta nätterna som det kommer att bli rejält kallt. Kylan som tagit Sverige i ett järngrepp under tisdagskvällen kommer att hänga kvar – minst fram till julafton.

Under natten mot onsdag kommer temperaturerna sjunka till minus 30 grader i stora delar av landet.

– Det är ju redan kallt på många håll och natten blir väldigt kall. Lokalt kan det bli 30 minus även i södra Sverige, säger Johan Groth, meteorolog på Storm Geo till Aftonbladet.

Kallt väder länge

Och det kalla vädret lär hålla i sig de närmsta dagarna.

– Dagens väder håller i sig och morgondagen blir kall, men lite av en mellandag vad gäller snöande. De som har tur har lite moln kvar och där blir det inte lika kallt, säger Groth.

Men molnen kommer till stor del att skingras från landet under natten mot torsdag vilket kan innebära ännu en iskall natt.

– I och med att molnen tunnar ut sjunker det säkert till 30 på sina håll. Det blir en kall natt ända ner till södra Götaland.

"Blir svinkallt"

Under torsdagen väntas dock ett molntäcke dras in över Götaland med en del snö med sig, men det är oklart hur långt upp i landet det når.

– Det ser ut som att tyngdpunkten kommer ligga kring Östersjön och Östersjölandskapen, ner mot någonstans kring södra Halland. Norr om den här linjen från i stort sett hela Svealand, nordvästra Götaland och Norrland är det högtrycksbetonat – och alltså svinkallt, säger Johan Groth.

Max 30 minusgrader

Vid julafton väntas kylan ligga kvar i stora delar av landet, och i Norrlands inland får man räkna med 30 minusgrader – som maxtemperatur. I Svealands inland blir det lite bättre, då kan mätaren krypa upp till 20 minusgrader på julafton.

Till helgen väntas det dock vända, med mildare temperaturer som följd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder