Få unga riksdags- kandidater

Rekordmånga unga ska rösta - men kandidaterna är gamla

Rekordmånga förstagångsväljare röstar i årets riksdagsval.

Men kandidaterna är allt annat än unga.

Medelåldern ligger på över 50 år, enligt statistik från SCB och Sveriges Radio.

Barbro Westerholm.
Barbro Westerholm.

Nästan 500 000 förstagångsväljare får rösta i valet i september. Det innebär att rekordmånga unga väljare kommer att vara med och påverka utgången.

Men det är glest med unga kandidater på partiernas riksdagslistor.

Flest åldringar i FP och KD

I alla riksdagspartier är majoriteten av kandidaterna mellan 50 och 64 år gamla, visar statistik SCB som SR Ekot tagit del av. Minst andel unga hittar man hos Folkpartiet och Kristdemokraterna.

På Folkpartiets riksdagslistor är bara 10 procent av kandidaterna under 30 år. Däremot är 14 procent 65 år eller äldre, snittet för riksdagspartierna är 10 procent.

Deppar inte

Men Folkpartiet deppar inte för det. Folkpartisten och riksdagsledamoten Barbro Westerholm, 77 år, säger till Ekot att det finns många fördelar med att ha en majoritet med äldre personer i partiet.

– Det är en väldig styrka därför att det här är personer med kunskap och livserfarenhet. Jag tror att det ger en stabilitet till en riksdagsgrupp och också ett minne bakåt i tiden. Man kan förklara varför saker och ting ser ut som de gör i dag.

Västerpartiet och Miljöpartiet har högst andel unga på sina riksdagslistor. 15 procent av deras kandidater är under 30 år.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN