Läsarna: Förbjud kamphundarna

Sex av tio tycker Odells förslag är bra

En klar majoritet av Aftonbladets läsare vill förbjuda så kallade kamphundar, enligt en omröstning på aftonbladet.se.

De stödjer därmed kommunminister Mats Odell (KD) som vill göra det otillåtet att ha vissa hundraser.

I Danmark är det numera förbjudet att skaffa vissa hundraser som anses vara farligare än andra. Mats Odell vill att Sverige ska gå samma väg.

– De är framavlade för att slåss. De är potentiella vapen, har han sagt.

Aftonbladets läsare håller med Odell, enligt en webbomröstning. Av 57 000 personer som hade svarat på måndagseftermiddagen tyckte 64 procent att det var ett bra förslag.

– Min största rädsla är att en aggressiv hund ger sig på mina barn när vi är ute och promenerar. Allra värst skulle det vara med en kamphund som är framavlad att inte ge sig, skriver en läsare.

Het diskussion

Men alla håller inte med. På aftonbladet.se har diskussionen varit intensiv och många är starkt emot ett förbud.

– Politiker som säger sånt här borde verkligen läsa på lite innan de gör uttalanden. En amstaff eller pitbull eller någon av de andra raserna är inte farligare än man gör dem, skriver en läsare.

– Alla hundar är potentiella vapen, allt beror på hur människan behandlar hunden, skriver en annan.

Argumentet att det inte är hundarna i sig som är farliga utan hundägarna återkommer ofta. En läsare liknar det vid den amerikanska vapenlobbyns mantra ”guns don't kill people, people kill people”.

– Kan inte dåliga hundägare få tag på kamphundar så kan de inte heller använda dem som vapen.

Kennelklubben säger nej

Svenska Kennelklubben tror inte på ett förbud liknande det i Danmark.

– De som vill ha hundar som är farliga skaffar en schäfer, rottweiler eller en annan stor och stark hund, säger vd Ulf Uddman.

– Vi tycker att den bästa vägen är att använda den lag som redan finns och ta ifrån hundägarna deras hundar och utfärda djurförbud.

En del läsare efterlyser ett slags hundkörkort som man måste ta innan man får skaffa hund. Men det tycker inte Ulf Uddman är någon genomtänkt idé.

– Det är en vacker tanke men helt orealistisk. Det skulle vara besvärligt för alla som sköter sig, och de som inte sköter sig kommer strunta i det också, säger han.

Publisert: