Polisen: Vi har känt till det här i flera månader

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

De misstänkta terroristerna är kända av polisen sedan tidigare.

Och Säpo fick reda på deras planer redan för flera månader sedan.

– Vi har haft dem under intensiv bevakning och var beredda att gripa in, säger Anders Danielsson, chef för Säkerhetspolisen i Sverige.

Anders Danielsson, chef för Säkerhetspolisen i Sverige, till vänster. Jakob Scharf, chef för PET, danska säkerhetspolisen till höger.
Foto: Krister Hansson
Anders Danielsson, chef för Säkerhetspolisen i Sverige, till vänster. Jakob Scharf, chef för PET, danska säkerhetspolisen till höger.

Under en presskonferens med Jakob Scharf, chef för PET, danska säkerhetspolisen, och svenska Säpo-chefen Anders Danielsson i Köpenhamn kom det fram att polisen under en lång tid har spanat på de fem nu anhållna männen.

– Vi fick kännedom om att personer i Sverige planerade terrorbrott i Danmark. Vi har känt till det i flera månader.

– De här personerna är kända av polisen i Sverige. Vi tog kontakt med våra danska kollegor. Vi har haft personerna under intensiv bevakning. Vi har hela tiden arbetat under teorin att de skulle åka från Stockholm till Köpenhamn vilket de gjorde i går, säger Anders Danielsson, chef för Säkerhetspolisen i Sverige.

"Korrekt bedömning"

Han säger att polisen hela tiden var beredda att gripa in om männens planer skulle ändra sig och deras attack skulle tidigareläggas eller allmänhet skulle riskera att komma till skada, men att polisens plan hela tiden var att låta männen ta sig till Köpenhamn.

De tre männen som åkte från Stockholm till Köpenhamn färdades med vapen i sin hyrbil – något polisen var medveten om.

– Den här gången var bedömningen korrekt, säger Danielsson om att de lät männen göra det.

– Vi har arbetat med den här utredningen ganska länge. Vi har följt deras aktiviteter väldigt nära och tror att situationen hela tiden varit under kontroll, säger Jakob Scharf, chef för PET.

Fanns i rapport

Den 37-årige man som greps i Sverige valde själv av okänd anledning att inte följa med til Köpenhamn enligt Danielsson och han greps i dag vid lunchtid.

– Gripandet gick lugnt till väga.

Männens mål var tidningen Jyllands-Posten och motivet till attacken ska ha varit de karikatyrer av profeten Muhammed som tidningen publicerade år 2005.

I en av lägenheterna som polisen gjort husrannsakan i har man hittat ett maskingevär med skarp ammunition.

■ Nedan: Presskonferensen – minut för minut.

Publicerad: