Experten: Hon kanske hade dödat igen

NYHETER

Martina Kvelstad dömdes till mord på mamman och vännen

Martina Kveldstad, 33, ströp sin mamma och en väninna och försökte maskerade det som ett självmord.

Att en kvinna mördar på det sättet är extremt ovanligt enligt Mikael Rying, kriminolog vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

– Det här kanske hade kunnat hända igen om hon inte gripits, säger han.

I går dömdes Martina Kveldstad till livstids fängelse för dubbelmordet på sin egen mamma och en 53-årig väninna.

Att kvinnor mördar är ovanligt.

Färre kvinnor mördar

Enligt Mikael Rying, kriminolog vid Mittuniversitetet i Sundsvall, blir det till och med allt ovanligare.

– Under 90-talet mördade i genomsnitt 9 kvinnor per år. Under 00-talet, fram till år 2008, har det handlat om 6 kvinnor per år som mördat, så vi ser en minskning, säger han.

Den vanligaste orsaken till att kvinnor mördar är att de misshandlats under en lång tid. De har ofta en väldigt nära relation till offret och det vanligaste mordvapnet är kniv – oftast brödkniven, ett vapen som är lättillgängligt. Men kvävning förekommer även när det handlar om kvinnor som mördar sina barn.

– Man kan även se fall där kvinnor mördar sin mamma på grund av missbruk eller en långvarig dominans från mammans sida. Men som i det här fallet, där hon mördat både mamman och en annan kvinnan genom strypning för vad som verkar vara ett missbruksrelaterat skäl och sedan försökt maskera det hela som självmord är i det närmaste kriminalhistoriskt unikt, säger Rying.

Kan ha haft störning

Martina Kveldstad har i den stora rättspsykiatriska undersökning som hon genomgått bedömts inte ha en allvarlig psykisk störning men Rying menar att hon för den skull kan ha en personlighetsstörning.

Det tillsammans med hennes missbruk kan ha drivit hennes till de två morden.

Hade hon kunnat begå fler mord om hon inte gripits?

– Det är svårt att säga. Men hon har ju varit beredd att döda, så det säger ju något om hur starkt missbruket varit. Och hade någon annan haft tabletter så hade det här kanske kunnat hända igen.