Hon misstänks ha tänkt mörda Vilks

På tisdagen offentliggjordes åtalet mot Colleen R LaRose som även kallar sig "Jihad Jane".
På tisdagen offentliggjordes åtalet mot Colleen R LaRose som även kallar sig "Jihad Jane".

En amerikansk kvinna, som kallar sig Jihad Jane, har åtalats för att vara del i en konspiration med målet att mörda en svensk medborgare.

Svensken uppges vara Lars Vilks.

Lars Vilks.
Lars Vilks.

I går, tisdag, offentliggjorde amerikanska myndigheter åtalet mot Colleen R. LaRose, 46, som även kallat sig Fatima LaRose eller "Jihad Jane".

Hon åtalas bland annat misstänkt för att vara del i en konspiration med målet att mörda en svensk medborgare samt för att bistå terrorister med material.

LaRose misstänks också, tillsammans med flera andra personer, ha rekryterat män och kvinnor via internet med syfte att bedriva jihad i Sydasien och Europa.

Order om att döda

Enligt en e-postkonversation mellan LaRose och fler andra personer, som medföljer åtalet, ska LaRose i mars 2009 ha fått order om att döda en i åtalet icke namngiven svensk medborgare.

Hon ska ha svarat:

– Jag kommer att göra det här till mitt mål, tills jag uppnår det eller dör medan jag försöker.

Enligt uppgifter till amerikanska ABC är den svenske medborgaren konstnären Lars Vilks.

Riskerar livstids fängelse

LaRose var, enligt åtalet, boende i Pennsylvania fram till slutet av augusti 2009. Då lämnade hon landet och reste till Europa.

I början september ska hon ha gått med i en online-community som "den svenske medborgaren" höll i.

I slutet av september ska LaRose ha fått ett mejl med texten: "Bröderna är redo". Via e-post ska hon ha svarat:

– Bara döden kan stoppa mig när jag är så nära målet!

Två veckor senare i oktober greps hon på Philadelphia flygplats efter att ha återkommit från Europa.

Chockade

Hennes grannar är chockde över uppgifterna.

– Det känns mycket läskigt, säger Janelle Mullen, 35, till phillynews.com.

En annan granne beskriver henne som lite "underlig och konstig"

Om Jihad Jane fälls riskerar hon livstids fängelse och en miljon dollar i böter.

Vilks upprörde en hel värld med sin teckning

Lars Vilks.
Lars Vilks.

I september 2007 publicerade Nerikes Allehanda och flera andra svenska tidningar konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund. Vreden växte snabbt i den muslimska världen där det är en skymf att avbilda profeten. Hunden anses också vara ett orent djur. Flera länder protesterade officiellt, bland dem Egypten, Pakistan och Iran, liksom samarbetsorganet Islamska konferensen. Även på flera platser i Sverige, bland annat i Örebro, hölls demonstrationer.

Samma månad mordhotades Lars Vilks och i Irak utfäste den förmodade ledaren för al-Qaida, Abu Omar al-Baghdadi, en belöning på 100 000 dollar till den som dödar Vilks och 50 000 till den som dödar Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson. Vilks har sedan dess en egen kontaktperson inom polisen och Säpo har skyddat honom.

Reinfeldt.
Reinfeldt.

Den 7 september tog statsminister Fredrik Reinfeldt initiativ till möten med svenska muslimska organisationer och med ett 20-tal ambassadörer från muslimska länder för att stilla ”den svenska Muhammedkrisen”. Reinfeldts tal om svensk yttrandefrihet lyckades mildra ambassadörernas ilska något och Sverige klarade sig undan den massiva kritik som drabbade Danmark vid Jyllandspostens Muhammedpublicering.

I februari 2008 beslagtog polisen en karta över konstnären Lars Vilks hus hos en terrorutpekad man.

I januari 2010 bröt sig en yxbeväpnad 28-åring in hos den danska Muhammed-tecknaren Kurt Westergaard. Sedan dess har säkerheten runt Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson höjts. Kurt Westergaard krävde i går att Vilks skydd stärks.

Samma månad fick Vilks ett telefonhot från Somalia av en person som talade svenska.

Läs mer:

Publisert: