”Detta drabbar alla muslimer”

avErik Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Män med invandrar- bakgrund känner sig utstirrade efter självmordsbomben

1 av 6 | Foto: Rädda att SD får mer stöd Aram Jamil, 18, Kaywan Abbasi, 19, Helgurd Hajo, 19 och Aras Jamil, 25, har precis passerat platsen där Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds och förstås pratat om händelsen. ”Jag har inte känt att folk tittar konstigt på oss. Men det är klart att man är rädd att detta ska ge Sverigedemokraterna fler röster”, säger Helgurd Hajo.

Unga män med invandrarbakgrund känner sig misstänkliggjorda efter lördagens självmordsattack.

– Jag har ett ”Mellanösternutseende” och jag märker att folk blir oroliga nu när jag stiger på tunnelbanan, säger ordningsvakten Dias Garib, 25.

Självmordsattacken i lördags utfördes av 28-årige Taimour Abdulwahab – en extrem islamist som i nuläget verkar ha opererat ensam.

Men rädslan som spridit sig sedan dess drabbar nu urskiljningslöst unga män med invandrarbakgrund.

”Folk drar efter andan”

Dias Garib säger att han märker av misstänksamhet när han rör sig privat ute på stan.

– Och min bror berättade i går om när han skulle gå till träningen och hade en ryggsäck på sig i tunnelbanan. Han kände direkt hur folk i vagnen liksom drog efter andan, säger Dias Garib.

Alla vill inte ställa upp med namn och bild, men flera andra män med invandrarbakgrund vittnar också om en känsla av misstänksamhet just nu.

Mer misstänksamma

– Det som hänt drabbar tyvärr alla muslimer. Det är klart att man känner att vissa är mer misstänksamma nu, säger Elmi Abdiasis, 40.

Han är lärare i Nyköping men bor i Stockholm och besökte på måndagseftermiddagen moskén vid Medborgarplatsen. På väg därifrån passerade han en kör av små flickor och pojkar i lucialinnen och stjärngossestrutar.

– Titta, vad fint! Detta är mitt Sverige, säger han och berättar att han är rädd att attentatet ska gynna Sverigedemokraterna.

– Risken är att fler känner att detta ger dem belägg för sina åsikter.

”Ser mig som svensk”

Så resonerar också Aras Jamil, 25, studerande från Stockholm. Han känner dock inte av några misstänksamma blickar från folk på tunnelbanan.

– Nej, jag ser mig själv som svensk och är snarare en av dem som reagerar när jag ser en skum snubbe med skägg. Jag tror att alla kan bli omedvetna rasister när något sådant här händer. Tyvärr rår man inte för sina känslor, säger Aras Jamil.

Publicerad: