Örebrovåldtäktsman är fortsatt häktad

1 av 3 | Foto: ÖREBROMANNEN  Niklas Eliasson har erkänt att han attackerat nio kvinnor från 2005 till 2010. Han beskrivs som Sveriges värste serievåldtäktsman.
NYHETER

ÖREBRO/STOCKHOLM. Niklas Eliasson, 24, satte under flera år skräck i Örebros kvinnor.

På torsdagen erkände han tre ytterligare våldtäktsförsök.

Aftonbladet rapporterade direkt från Örebros tingsrätt.

Utredningen kring Niklas Eliasson, som kallas för Sveriges värsta serievåldtäktsman, har vuxit från vecka till vecka.

24-åringen satt fram tills på torsdagen häktad för sju överfall, bland annat två grova våldäkter. Då begärdes han omhäktad – för ytterligare tre våldtäktsförsök. Två från år 2009 och ett fall från 2006.

Eliasson är även skäligen misstänkt för tre överfall till men om de brotten kommer han att förhöras först nästa vecka.

Aftonbladet var på plats i Örebro tingsrätt och rapporterade direkt från omhäktningsförhandlingen.

Renrakat huvud

14.00 Parterna kallas in i salen.

14.02 Niklas Eliasson kommer in i tingssalen. Han är klädd i häktets gröna kläder och bojad med hand- och midjefängsel.

14.04 Eliasson är renrakad på huvudet och ser ner i bordet när åklagaren läser upp de nya brotten han misstänks för. Det handlar om tre våldtäktsförsök.

14.06 Vad gäller de nya brotten så erkänner Eliasson dem. Men våldtäktsförsöket 2006 kan han varken förneka eller erkänna eftersom han har en så dålig minnesbild av händelsen. Han bestrider inte att sitta fortsatt häktad.

14.08 Resten av förhandlingen kommer nu att hållas bakom stängda dörrar. Först när rätten meddelar sitt beslut öppnas dörrarna igen.

Topsade 500 män

Polisen i Örebro topsade 500 män i ”passande ålder och längd” för att hitta serievåldtäktsmannen som under flera års tid attackerat stadens kvinnor.

Den 11 oktober greps Niklas Eliasson på en adress som tillhör en nära släkting. Hans dna kunde då knytas till flera överfall. Bara dagen innan hade han försökt våldta tre kvinnor.

När Niklas Eliasson först greps nekade han till allt. Men allt eftersom har han erkänt allt mer.

– Han vill berätta känns det som, han försöker att minnas och är samarbetsvillig, har åklagare Pia Åsberg tidigare sagt till Aftonbladet.

”Skulle aldrig slutat”

Även Eliassons advokat Margareta Arvidsson har berättat att hennes klient känner ett behov av att berätta det han tidigare har förträngt för sig själv men att det samtidigt innebär ångest. I dag i rätten ville Eliasson, precis som tidigare, inte se på åhörarna, utan tittade rakt ner i bänken.

Martin Grann, forskningschef på Kriminalvården, har tidigare sagt till Aftonbladet att Eliasson på egen hand nog inte slutat våldta och överfalla kvinnor om han inte hade gripits av polis.

– Han hade förmodligen aldrig slutat om han inte hade dött eller blivit gripen.

”Vi kan gå vidare”

I gårdagens "Efterlyst" berättade ett av Niklas Eliassons offer hur hon våldtogs av honom och hur hon efteråt varit rädd att gå ut i mörkret. Nu hoppas hon att en rättegång ska ge henne och de andra kvinnorna som överfallits något slags avslut.

– Man måste se att det är positivt att han har åkt fast, vi kommer att få upprättelse /.../ man kan försöka se en ljuspunkt i det att vi kan få ett avslut i alla fall, vi kan gå vidare. Och man måste vara stark för det.

Fortsatt häktad

15.06 Nu meddelar rätten sitt beslut. Precis som väntat kommer Eliasson fortsatt vara häktad. Rätten finner honom även på sannolika skäl misstänkt även för de nya fallen. Men vad gäller försöket till våldtäkt 2006 så rubricerar rätten det som "i vart fall misshandel". Eliasson tar emot beskedet med händerna knäppta i knät. Han tittar ner i bordet.

15.14 Åklagare Pia Åsberg har nu till den 11 januari nästa år på sig att väcka åtal. Någon gång nästa vecka kommer Niklas Eliasson att delges misstanke om ytterligare tre brott.

– I nuläget finns det inga ytterligare brott som han misstänks för, säger Pia Åsberg.

Utredningsmaterialet är stort kring förundersökningen. Åsberg säger att mellan 400-500 beslag gjorts. Dels från brottsplatserna och dels från Eliassons bostad.

”Börjar se slutet”

15.28 Niklas Eliassons advokat Margareta Arvidsson säger att hennes klient tog emot rättens beslut med lugn. Han hade väntat sig beskedet.

Arvidsson säger att Eliasson anstränger sig för att minnas allt nu.

– Han har inte kunnat det förut, han beskriver det som hänt som ett slags tvång. Men han försöker komma ihåg.

Kan det bli så att han minns fler offer?

– Nej, det tror jag inte. Nu börjar vi nog se slutet.