”De landade aldrig på månen”

Konspirationsteorierna ökar - och det är ”vanligt folk” som är skeptiska

Månlandningen är en jättebluff. Den vita kondensen bakom flygplan är helt klart giftutsläpp som CIA ligger bakom.

Eller?

– Konspirationsteorier har ökat väldigt mycket de senaste tio åren, säger experten Clas Svahn.

Clas Svahn är journalist och ordförande i Ufo-Sverige, en seriös organisation som granskar och avskriver så gott som alla observationer. Han föreläser om sekter, mystiska sällskap och konspirationsteorier. Han har gett ut ett tiotal böcker i ämnena, bland annat ”Världens största konspirationer”.

Finns på internet

– Det är väldigt tydligt hur fenomenet med konspirationsteorier har ökat. När jag är ute och föreläser om sådant här kommer det ofta fram folk som på fullaste allvar inte tror på månlandningen. Det kan bara inte vara så enkelt utan det måste finnas något mer.

På lördag föreläser Clas Svahn i Oslo.

– Visst förekommer det att så kallade knäppisar vill prata, men oftast är det faktiskt helt vanligt folk som kommer fram till mig.

Clas Svahn menar att USA är konspirationsteoriernas Heliga Guds moder. Det är ofta där allt startar för att sedan leta sig till Sverige, med diverse internetforums som födokälla.

– Konspirationsteoretikerna finns nuförtiden oftast på nätsajter. Många ägnar sig åt att enbart sprida misstro mot framför allt de amerikanska myndigheterna, säger Clas Svahn.

Har har dock inte hört talas om teorin som Aftonbladettv rapporterar om här intill, att Kungsbacka inte existerar, och ber om länken.

Huvudorsakerna

Clas Svahn anger framför allt två huvudorsaker till att vi fascineras så av konspirationsteorier.

– Avståndet till makten har ökat. När jag växte upp på -70 och -80-talet var det en annan närhet till makthavare. Folk kände att de kunde påverka på ett helt annat sätt än i dag. Därför har man ett behov att skapa sina egna teorier. Det finns en stor misstro bland människor, säger Clas Svahn.

– Sedan har vi svårt att greppa all den information vi översköljs av i dagens samhälle där mycket styrs från Bryssel. Då blir det lätt att man söker enkla förklaringar och där passar konspirationsteorier, som ofta är korta, bra in.

Kan stämma

Frågan är om det finns konspirationer som verkligen stämmer. Kan verkligen myndigheter dölja sanningen om känsliga fenomen och händelser.

– CIA planerade i flera år att mörda Kubas ledare Fidel Castro, men misslyckades. Och Julius Ceasar mördades sedan personer i hans omgivning konspirerat mot honom. Så visst kan det vara så! säger Clas Svahn.

Publisert: