”Livet tar inte slut när man får barn”

avNivette Dawod

NYHETER

Birgitta Ohlsson om att vara EU-minister utan pengar – och att skaffa bröstpump till valet

Hon ifrågasattes som ny EU-minister på grund av sin graviditet.

Nu har Birgitta Ohlsson (FP) fått dottern Stella och redan börjat smygjobba.

Dessutom sneglar hon på posten som biståndsminister om alliansen vinner valet.

– Livet slutar inte bara för att man får barn. I min värld är min dotter och mitt ministerskap lika självklara.

Hon har länge beskrivits som den stolta feministen, den lite illojala folkpartisten och en av få allianspolitiker som avstod att rösta om FRA-lagen.

Men när hon utsågs till ny EU-minister i februari var det hennes mage som fick mest uppmärksamhet. Att en gravid kvinna skulle ta över när företrädaren Cecilia Malmström blev EU-kommissionär upprörde många. ”Stanna hemma”, var rådet från flera tyckare.

– Jag blev jätteförvånad och besviken när inte bara knökkonservativa utan också feminister tillrättavisade mig i medierna. Det var en väldigt sorglig debatt. När jag intervjuas i utländska medier får jag ofta frågan om Sverige inte har kommit längre än så. Det är så många som målar fan på väggen när kvinnor både vill ha en karriär och vara förälder. Det tycker jag är trist.

Birgitta Ohlsson jobbade in i det sista innan Stella föddes den 9 juli.

Och nu ställer du upp på en sommarintervju, är du redan tillbaka i politiken?

–?Jag kollar faktiskt jobbmejlen varje dag. Mitt första framträdande är på Pridefestivalen, sedan trappar jag upp i lagom takt. Under valrörelsen kommer jag att resa runt i Sverige och vara med i debattdueller och göra utspel.

Tar du med Stella?

– Ja. Min man Mark är föräldra­ledig och följer med under valrörelsen. På så sätt kommer jag nog att få tillbringa mer tid med Stella än de flesta föräldrar som jobbar får. Det är något som jag kan tycka bör ändras politiskt, att föräldrar skulle få vara föräldralediga samtidigt längre än tio dagar. Alliansen har föreslagit upp till en månad, men jag tycker att man skulle vara ännu mer generös vid en reform.

Hur ska du sköta sådant som amning då?

– Förra Folkpartiledaren Maria Leissner har tipsat mig om att skaffa en bra bröstpump så att jag kan sköta­ sådant på resande fot. Måste jag avbryta något för att amma får jag väl göra det. Det är klart att valrörelsen blir jättetuff, men jag är obotlig optimist.

Vad blir din roll om alliansen vinner valet?

– Jag vet inte om jag blir tillfrågad, men jag hoppas på att få vara minister­ om vi vinner. Jag skulle jättegärna fortsätta med utrikesfrågor på något sätt. Det har varit fantastiskt roligt att jobba med EU-frågor, de berör ju bland annat mänskliga rättigheter som jag brinner för.

Men hur mycket makt har man som EU-minister?

– Det är en svår post. Jag har ju inga lagar som jag kan lägga förslag om som andra ministrar, och inga direkta­ pengar­ till olika projekt. Det är frustrerande ibland, man får vara kreativ på ett annat sätt för att få ut sina frågor. Jag skulle kanske vilja jobba ännu mer med allt från klimat och miljö till integritetsfrågor.­

Utrikesfrågor och mänskliga rättigheter. Är det biståndsminister du vill vara?

– Ja, det skulle vara roligt att få jobba med den typen av frågor, absolut. Det är det jag kan mest om, jag har ju suttit i Sidas styrelse länge. Men vi får väl se vad det öppnar sig för möjligheter.

Nu när du står inför alla de här utmaningarna, ser du något som dina kritiker hade rätt i?

– Nej. Det är klart att det tar mycket­ tid att ha barn, och många sömnlösa nätter, men livet tar inte slut. Men jag skulle aldrig klara­ av att vara minister och mamma om jag inte hade haft en jämställd man och hjälpsamma medarbetare.