BP-chefen Tony Hayward avgår

Av: Jessica Balksjö, Olof Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Får 11 miljoner i
avgångsvederlag

Fiaskot med oljeläckan i Mexikanska golfen blev för mycket för BP:s vd Tony Hayward, 53.

I dag avgick han och lämnar över posten till Robert Dudley som ansvarat för upprensningen efter läckan.

Hayward får en hel årslön, drygt 11,3 miljoner kronor, i avgångsvederlag.

Redan i förra veckan avslöjade brittiska medier att Hayward var på väg bort som vd för BP. Enligt Sky news ryktades det då om att han planerades att få ansvaret för bolagets affärer i Ryssland.

Beslutet om Haywards avgång kommer i samband med bolagets halvårsbokslut och ses som ett försök att gå vidare efter de senaste månadernas turbulens.

Ny vd blir amerikanen Robert ”Bob” Dudley, 54, som sedan en tid tillbaka varit huvudansvarig för upprensningen efter den uppmärksammade oljeläckan.

"Hedrad över uppdraget"

Han kommenterar sin nya post i ett pressmeddelande.

– Jag är hedrad över att ha fått uppgiften att återuppbygga BP:s styrka och rykte men ledsen över de här omständigheterna. Jag beundrar Tony, både för arbetet han har gjort sedan han blev vd 2007, men också för hans oupphörliga hängivenhet för att handskas med krisen i Mexikanska golfen, säger han.

Samtidigt gav han sitt löfte att med oförminskad styrka arbeta för att reda upp katastrofen.

– Jag lovade att rätta till det här och jag kommer att hålla det löftet, sa han.

Tar över i oktober

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP kommer Hayward att lämna över tyglarna för bolaget redan i oktober.

– Ju snabbare Bob Dudley får ta över som vd desto bättre för BP, särskilt när det gäller bolagets affärer i USA, sade analytikern Stephen Pope på Cantor Fitzgerald i London till AP i natt.

Nomineringen till chef för BP:s ryska gren visar dock att styrelsen fortfarande har stort förtroende för Hayward. Bolagets verksamhet i Ryssland står för en fjärdedel av BP:s produktione och jobbet är en högprestigepost.

– Styrelsen är mycket ledsen över att förlora en vd vars framgång, genom att under tre år att driva företaget mot resultat, har fått ett stort och välförtjänt beundrande, säger styrelseordförande Carl-Henric Svanberg, i ett pressmeddelande från BP.

En tragedi

Hayward beskriver själv katastrofen som en tragedi för vilken han alltid kommer känna ett stort ansvar för.

– Jag tror att mitt beslit är förenligt med det ansvar som BP har visat genom de här fruktansvärda händelserna. BP kommer att bli ett förändrat företag efter det här och nästa fas bör inledas under ny ledning, säger han.

Hayward kommer att sitta kvar i styrelsen till den 30 november.

Publicerad: