I morgon kan hon avrättas

Av: Carina Bergfeldt, Erik Nises, Karin Schmidt

Publicerad:
Uppdaterad:

Uppgifter i natt: Hoppet ute för dödsdömda iranska tvåbarnsmamman Sakineh

1 av 2 | Foto: AP
”Hon ska hängas” Trots massiva protester från omvärlden har iranska myndigheter, enligt en rapport från människorättsorganisationen Icas, beslutat verkställa Sakinehs avrättning.

Redan i morgon kan Sakineh Mohammadi Ashtiani, 43, dö.

Sista hoppet är att omvärlden sätter ny press på Iran.

– Vi planerar att tala med Sveriges regering idag, säger Mina Ahadi, talesperson för Internationella kommittén mot stening.

Internationella kommittén mot stening, Icas, gick i går kväll ut med en varning:

Dödsdomen mot Sakineh Mohammadi Ashtiani, 43, är med största sannolikhet på väg att verkställas – möjligtvis redan i morgon.

”Onsdag är avrättningsdag”

En talesperson för människorättsorganisationen Icas, Mina Ahadi, säger till Aftonbladet att myndigheterna i Teheran gett klartecken till fängelseledningen i Tabriz att avrätta Sakineh.

– Det är den informationen vi fått från Iran. Myndigheterna har skrivit att avrättningen kan genomföras. Det kan ske när som helst. Normalt är onsdagar avrättningsdag i Iran, men vi vet ännu inte säkert, säger Mina Ahadi till Aftonbladet.

”Öka pressen på Iran”

Icas vädjar nu till världens regeringar att öka pressen på Iran att stoppa avrättningen. De säger till Aftonbladet att Sakinehs sista hopp står till dem.

– Det planeras en marsch i Paris som genomförs med hjälp av olika kvinnoorganisationer. Men om vi bara har 24 timmar på oss hjälper tyvärr inte demonstrationer. Nu hjälper bara trycket från regeringarna. Vi har talat med Frankrikes regering, från vilka vi får besked idag. Vi planerar att tala med Tysklands utrikesministerium och med Sveriges regering idag.

Mordmisstänkt

Däremot är det oklart om Sakineh kommer att dödas genom stening. Efter de tidigare starka protesterna mot steningsdomen har den iranska regimen ändrat strategi. Nu tyder mycket på att hon i stället kommer att hängas.

I en intervju i amerikansk tv ljög president Ahmadinejad när han påstod att Sakineh aldrig har dömts till stening, men att hon misstänks ha mördat sin man.

För ungefär en månad sedan meddelade en högt uppsatt åklagare i Iran att Sakineh fällts för delaktighet i mord – ett brott som i Iran brukar bestraffas med döden genom hängning.

Får inte ringa sin mor

Högsta domstolen har gång på gång skjutit upp beskedet om sin granskning av fallet och Sakinehs advokater har hela tiden hävdat att någon mordrättegång aldrig ägt rum.

Ungefär samtidigt som Ahmadinejads påståenden, gick Sakinehs son Sajjad Ghadeszadeh ut med en vädjan genom Icas. Han hade då inte fått besöka eller ringa till sin mamma på sju veckor.

Även Sakinehs advokat Houtan Kian skrev under det öppna brevet till världens regeringar.

Sonen greps

Den 10 oktober greps såväl sonen som advokaten samt två tyska journalister som arbetar med fallet. Alla fyra hålls fortfarande fångna.

Bara den senaste veckan har minst sex personer avrättas genom hängning i Iran.

Fem av dem var dömda för narkotikabrott, en för ”brott mot kyskheten”. En 32-årig man som var dömd till fängelse för rån fick även tidigare i veckan sin ena hand avhuggen som en del av straffet.

Publicerad: