Nyheter

”Obama måste samarbeta med republikanerna”

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Universitetsadjunkt Merrick Tabor om valresultatet i USA

Demokraterna behåller majoriteten i senaten, men republikanerna tar kontroll över representanthuset.

Valresultatet kommer påverka president Barack Obamas politik.

– Han kommer att behöva kompromissa ännu mer än tidigare, konstaterar Merrick Tabor som är universitetsadjunkt vid Stockholms universitet.

Merrick Tabor, universitetsadjunkt vid Stockholms universitet.
Merrick Tabor, universitetsadjunkt vid Stockholms universitet.

En förändringens vind kommer blåsa genom den amerikanska politiken. Både demokrater och republikaner kan förlora väljarnas förtroende om de inte kan samarbeta, anser Merrick Tabor.

– Republikanerna måste också akta sig. Om de inte kan samarbeta med demokraterna, kan det slå tillbaka mot dem i nästa val.

Vad måste Barack Obama göra för att få fortsatt förtroende från väljarna?

– Han måste försöka samarbeta, precis som Bill Clinton. Han tillträdde ju 1992 med demokratisk majoritet och förlorade sedan majoriteten i representanthuset, precis på samma sätt som skett nu. Men han lyckades ju vinna valet och var väldigt uppskattad. Men han fick ju kompromissa, det blev ingen sjukvårdsreform under den tiden. Så det beror på hur Barack Obama sköter det här!

Modifiera sjukvårdsreformen

För att ett lagförslag ska gå igenom, måste båda kamrarna godkänna det. Det råder ingen tvekan om att den situation som uppstått nu, med en demokratisk majoritet i senaten och en republikansk majoritet representanthuset, försvårar det politiska arbetet.

– Det är svårt att fatta politiska beslut över huvud taget i USA på grund av det politiska systemet. När man får den här typen av situation blir det ännu svårare.

Obamas sjukvårdsreform har blivit starkt ifrågasatt, trots att stora delar av den ännu inte trätt i kraft. Republikanerna har hotat att försöka avskaffa den.

– Men det kommer de inte kunna göra för de kontrollerar inte senaten. Det som kan hända är kanske att man modifierar på vissa punkter om demokraterna tycker att det är politiskt lämpligt.

Struntade i att rösta

Enligt Marrick Tabor är det lite för tidigt att att dra några slutsatser kring valresultatet. Det kan finnas flera förklaringar.

– Man får nog vänta på analyserna men en förklaring kan vara att majoriteten inte röstade samt att väldigt många som engagerade sig för två år sedan inte röstade nu. Det rörde sig om grupper som förstagångsväljare och minoriteter som inte brukar engagera sig och rösta i den utsträckningen och många av dem har säkert inte röstat nu. Där har röster försvunnit.

Lam anka

En annan förklaring kan vara att en del har valt att rösta på republikanerna på grund av det ekonomiska läget, samt att "Tea party"-rörelsen har aktiverat högerväljare som annars inte hade röstat.

– Dessa högerväljare brukar inte ens rösta på republikanska kandidater, eftersom dessa inte representerar deras åsikter.

Fram till årsskiftet råder en så kallad "lame duck situation", ett slags dödläge inom den amerikanska politiken.

– Det uppstår eftersom valet var igår. Vi har fått ett valresultat men de nya tillträder inte förrän i januari. Kongressen som sitter fram till årsskiftet kan inte göra alltför mycket under tiden som är kvar. Det skulle verka illegitimt, som att de passar på att fatta stora beslut innan de tvingas bort.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: