Nyheter

”Folket förkastar Washington”

Av: 

Eric Thorsson

GRÄT AV LYCKA Republikanen John Boehner tar över som ny talman i representanthuset.
GRÄT AV LYCKA Republikanen John Boehner tar över som ny talman i representanthuset.

NYHETER

Representanthusets första kvinnliga talman någonsin, Nancy Pelosi, fick bara sitta i fyra år.

Efter demokraternas katastrofval tar republikanen John Boehner över.

– Alldeles för länge har Washington gjort det som är bäst för Washington, inte det som är bäst för folket. I natt börjar det ändras, sade han i ett känslosamt tal i natt.

John Boehner, 60, har varit republikanernas minoritetsledare de senaste fyra åren. Efter republikanernas seger blir han ny talman i amerikanska underhuset.

– Just nu pågår ett förkastande av Washington över hela landet. Ett förkastande av politiker som vägrar lyssna på folket, sade Boehner till sina medarbetare efter resultatet blev klart enligt sajten Politico.

Den nuvarande talmannen Nancy Pelosi får nu kliva ner, efter bara fyra år som talman. Hon har gjort sig känd som en benhård och ovillig att kompromissa, något som bidrog till han hon fick posten som talman, enligt Politico.

Nancy Pelosis envishet har också bidragit till hennes fall, enligt flera kritiker. Vid ett tal strax innan valet sade hon:

– Jag har inte kommit hit för att behålla mitt jobb. Jag är här för att utföra ett jobb.

Enligt TT har Barack Obama ringt till både avgående Pelosi och till den tillträndade Boehner. Obama "ser fram emot att jobba med honom och republikanerna för att hitta samsyn och gå framåt och få saker och ting gjorda för det amerikanska folket," hette det i ett pressmeddelande från Vita Huset.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert: