”Tre kvinnor träder fram”

Publicerad:
Uppdaterad:

Författaren: De är rädda, men lovar att vittna

Författarna bakom boken ”Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken” har ett hemligt trumfkort.

Om kungen stämmer dem för förtal kommer tre av de hemliga kvinnorna att träda fram.

– De är rädda men har lovat att vittna, säger Deanne Rauscher.

Deanne Rauschers intervjuer med en lång rad kvinnor ligger nu till grund för de kapitel som handlar om kungens påstådda kvinnoaffärer.
Foto: Foto: stefan jerrevång
Deanne Rauschers intervjuer med en lång rad kvinnor ligger nu till grund för de kapitel som handlar om kungens påstådda kvinnoaffärer.

Deanne Rauscher har tillbringat 1,5 år med att intervjua ett stort antal kvinnor.

Enligt henne berättar de alla samstämmigt om hur kungen och hans vänner ofta festar i sällskap av unga kvinnor. Det är deras berättelse som stora delar av anklagelserna i boken bygger på. Flera av dem påstår att de har haft sex med kungen.

I boken beskrivs bland annat ett ”sexkalas” efter en jaktmiddag. Då ska kungen, enligt boken, ha roat sig med två kvinnor samtidigt.

”De är rädda för hot”

Nu lever kvinnorna i skräck för att avslöjas.

– De är rädda för att råka ut för hot, säger Deanne Rauscher, en av de tre författarna.

Hon har varit i kontinuerlig kontakt med kvinnorna under de senaste dagarna. Trots uppståndelsen har minst tre av dem gett sitt löfte till författarna.

– De kommer att vittna om vi skulle bli stämda för förtal, säger Deanne Rauscher.

Hovets tidigare presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg gick i direktsändningen av TV 4:s ”Kvällsöppet” till attack mot bokens anonyma källor. Enligt henne borde de träda fram med namn och bild.

Men Deanne Rauscher försvarar sina källor och säger att anledningen till att de inte träder fram nu är att flera av kvinnorna lever vanliga liv – med man och barn.

Hög trovärdighet

Även om de för tillfället är anonyma så anser hon att deras trovärdighet är mycket hög.

– Det finns ett förakt för vanliga människors vittnesmål. Men hur mycket måste man tjäna för att få vittna mot kungen? Vilken social status måste man ha för att bli trodd? säger hon.

I TV 4:s ”Kvällsöppet” förnekade två av kungens vänner bestämt alla anklagelser ur boken och kallade påståenden om kvinnoaffärer för falsarier. Uttalandena upprörde Deanne Rauscher som lika bestämt hävdar att allt är sant.

– Jag förstår inte hur de vågar förneka, säger hon.

Publicerad: