Lockades in i fällan

Så slog talibanerna till mot svenskarna

De svenska soldaterna kan ha lockats i en fälla.

Talibanernas nya avancerade taktik med flera vapensystem överrumplade dem.

– De försöker naturligtvis variera sitt uppträdande för att lura oss, säger bataljonschef Gustaf Fahl.

Först besköts svenskarnas stridsfordon CV90 med kalasjnikov och granatgevär. När pansarterrängbilen 203A – med Kenneth Wallin längt fram till höger – kom till undsättning sprängdes den av en hemmagjord vägbomb, en så kallad IED (improvised explosive device).

”Självsäkra”

– Det var ett välgenomfört eldöverfall med en större styrka och flera olika vapensystem. Det tyder på att finns välutbildade och självsäkra förband i området, säger Robert Egnell, forskare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, som kom hem från Afghanistan i går.

Svenskarna har utsatts för attacker i området flera gånger tidigare. Men den här gången verkar talibanerna ha använt sig av en ny taktik.

– Det är väldigt vanligt att de smäller IED först, men här tycks de ha använt det som en andra våg. Man kan tänka sig att de försökt slå ut CV90:n med granatgevär och sedan haft en andra våg med IED. Det låter väldigt väl genomtänkt, säger Egnell.

Trots att den svenska styrkan tränat flitigt för att bemöta eldöverfall lyckades de inte fullt ut.

– Det finns en noggrant utarbetad procedur för hur man ska agera och som minimerar risken. Men i och med att det finns en hög hotbild så kan den inte elimineras. Och den här gången gick det illa, säger bataljonschef Gustaf Fahl.

Blev överrumplade

Han är inte förvånad över att talibanerna byter strategi.

– De försöker naturligtvis variera sitt uppträdande för att lura oss. Det ingår i deras taktik.

Blev ni lurade i en fälla?

– Det vill jag inte spekulera i. Men det kan naturligtvis inte uteslutas.

Helt klart är att fienden lyckades överrumpla svenskarna.

– Talibanerna planerar överraskande eldöverfall, det är klart att i det här fallet har man inte upptäckt dem på förhand, men själva syftet med eldöverfall är ju att överraska, säger Robert Egnell.

Skadad i nacken

Attacken kostade Kenneth Wallin, 22, livet och ytterligare två soldater skadades.

En 28-åring från Göteborg fördes till det tyska fältsjukhuset i Marmal med lättare skador i nacken. En 25-årig soldat från Stockholm behövde aldrig uppsöka vård.

Publisert: