Valet 2010

Alliansförslagen kostar inte 100 miljarder

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Men siffran stämmer om man räknar ihop partiernas enskilda förslag

"De borgerliga partierna har presenterat nya skattesänkningar i storleksordningen 100 miljarder kronor", hävdar Socialdemokraterna i en intern rapport.

Inte helt riktigt, visar Aftonbladets lögndetektor.

Vad lögndetektorn granskar: Mona Sahlin och Thomas Östros hävdar att allianspartiernas skattesänkningar den kommande mandatperioden skulle kosta de offentliga finanserna 100 miljarder kronor.

– Den borgerliga regeringen har redan sänkt skatten med nästan 100 miljarder kronor. Nu har borgerligheten presenterat nya skattesänkningar i samma storleksordning. Det skulle innebära ett kraftfullt angrepp på välfärdslandet Sverige, sa Mona Sahlin på Socialdemokraternas valupptakt.

Sanningen är: Riksdagens utredningstjänst, RUT, har på uppdrag av Socialdemokraterna räknat ut hur mycket det skulle kosta att genomföra de skattesänkningar de borgerliga partierna tillsammans eller var för sig diskuterat under de sensate åren. Det handlar bland annat om sänkta inkomstskatter, avskaffande av värnskatten, sänkt moms på vissa tjänster som cykelreparationer och frisörtjänster, sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt kapitalinkomstskatt.

Enligt RUT:s beräkningar skulle notan för förslagen hamna på 92,2 miljarder kronor.

Men det finns inget gemensamt alliansförslag för dessa skattesänkningar. Många av förslagen har kommit från de enskilda partierna själva. Förslagen måste därför betraktas som just förslag innan de har förhandlats med de andra partierna.

Dessutom har alliansen redan gemensamt kastat några av förslagen i papperskorgen. Statsminister Fredrik Reinfeldt har exempelvis kallat centerförslaget med ytterligare sänkta arbetsgivaravgifter för ett ”trubbigt instrument”, och alliansen anser inte att sänkt kapitalinkomstskatt är prioriterat.

Slutsats: Det stämmer att de borgerliga partiernas enskilda förslag om skattesänkningar uppgår till 92,5 miljarder kronor. Men förslagen ingår inte i alliansens gemensamma politik, utan är just förslag från de enskilda partierna. Att hävda att alliansen går till val på att sänka skatterna med 100 miljarder kronor är därför fel. Först när alliansen presenterar ett gemensamt valmanifest kan man räkna ut hur mycket skattesänkningar de föreslår och vad de kommer att kosta.

ANNONS

Imorgon är det Mumindagen! Fira det med att köpa muggen ABC.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010