Piratpartiet tar över Wikileaks servrar

Ska skyddas från andra myndigheter

Piratpartiet tar över ansvaret för säkerhet och drift av Wikileaks servrar, avslöjar SVT:s Rapport.

Detta ska säkra dem från polisrazzior eller beslagtaganden.

Sajten Wikileaks har blivit internationellt uppmärksammat genom avslöjanden av dokument och videos från framför allt den amerikanska militären. Sajtens servrar finns på en hemlig plats i Sverige.

Nu har Piratpartiet kommit överens med sajtens grundare Julian Assange om att ta över driften av servrarna, avslöjar SVT:s Rapport.

Ingen tidsplan

– Våra tekniker håller på att jobba på det nu. Jag har ingen exakt tidsplan för när allt ligger och rullar från vår serverhall, men det blir inom några dagar, säger Anna Troberg vice partiledare i Piratpartiet till Rapport.

Anledningen att Piratpartiet ska ta ansvar för servrarna är för att skydda från beslagtaganden eller polisrazzior. Man är orolig för att utländska myndigheter ska utöva påtrycknar på de svenska för att agera mot läckningen av dokument.

– Vi vet ju att USA tidigare utsatt svenska makthavare för påtryckningar förut så att de gjort raider mot serverhallar, och det kan mycket väl hända igen, säger Anna Troberg.

Hemlig plats

Sedan tidigare har Piratpartiet ansvar för en del av fildelningssajten The Pirate Bays servrar, men liksom där kommer platsen där servrarna står att förbli hemlig.

Avtalet mellan Wikileaks och Piratpartiet skrevs på i söndags och gäller för en överskådlig tid framöver.

Publisert: