Publicerad:
Uppdaterad:

Här inne kartläggs svenska muslimer

Av: Richard Aschberg, Josefin Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:

Hemliga dokument: Uppgifter skickades direkt till CIA

1 av 4 | Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
rapporterade till USA Enligt hemliga dokument som Aftonbladet tagit del av är det amerikanska ambassadens andrechef i Stockholm, Robert Silverman, som signerat de hemliga telegrammen om Sveriges muslimer.

USA:s ambassad i Stockholm kartlägger Sveriges muslimer.

Det visar hemliga dokument som Aftonbladet har tagit del av.

Rapporterna har skickats direkt till CIA och militära underrättelsetjänsten i USA.

Amerikanska ambassadens andrechef i Stockholm, Robert Silverman, har signerat de hemliga telegrammen om Sveriges muslimer. Mottagarna är CIA och militära underrättelsetjänsten, DIA. Han skriver:

”Den otroliga mångfalden av snabbt växande muslimska samhällen i Sverige ger unika möjligheter att söka upp och engagera muslimska individer med sociala och ekonomiska band till Mellanöstern, Afrika och Syd- och Centralasien.”

De flesta uppgifterna kommer från öppna källor, men vid några tillfällen anges svenska tjänstemän som fått en speciell skyddsstämpel (protect).

Säpokvinna ”bidrog”

En av dem är Malena Rembe som jobbar på Säpos enhet för kontraterrorism. Enligt rapporten bidrog hon med information om vilka områden som Säpo ser med särskild oro på gällande misstänkta terrorister i Sverige. Hon namngav en svensk som Säpo har spanat på under flera år.

”Inget hemligt”

– Så vitt vi förstår så är det här taget från ett anförande som Rembe höll på en konferens i Stockholm hösten 2009. Det är inga hemliga uppgifter, säger Säpos pressekreterare Patrik Peter.

Magnus Ranstorp är forskningschef vid Försvarshögskolan. Den 27 oktober förra året arrangerade han en sluten konferens om extremismbekämpning, där representanter från svenska myndigheter och Säpo deltog. Uppgifter från konferensen förekommer i rapporten. Även han har skyddsstämpel.

– Amerikanska ambassaden har varit med på ett av mina seminarier. Det är en gåta att de har benämnt mig på det här sättet, säger Ranstorp.

Publicerad:
Publicerad: