Polis i galen biljakt

NYHETER

Krockade två bilar – döms för vårdslöshet i trafik

Han körde om två kollegor i en kurva – och krockade med en mötande bil.

Men den vilda biljakten slutade först när polismannen kraschade in i den bil han förföljde.

Nu döms han till dagsböter för vårdslöshet i trafik.

Jakten skedde för ett år sedan. Den 30-årige polismannen och kollegor i två andra bilar körde efter en misstänkt brottsling som flytt i en personbil.

De färdades i hög hastighet på Jönköpingsvägen i Bodafors. Den misstänktes bil var först, följd av två polisbilar och 30-åringens civila polisbil.

Kraschade mötande bil

Det var när de kom till en kurva vid ett backkrön som jakten än mer kom att likna en actionfilm. 30-åringen bestämde sig för att köra om de två polisbilarna i ett försök att få stopp på den flyende skurken. 30-åringen antog att den de jagade hade en polisradio i bilen. Därför sade han inget till kollegorna om vad han tänkte göra.

Men mitt under omkörningen fick han sladd, körde in i ett vägräcke, och kraschade in i en mötande bil. Det hindrade honom inte från att åter ta upp jakten på den misstänkte boven.

Gasen i botten

Han struntade i att stanna och inspektera skadorna på den mötande bilen och dess förare, och tryckte gasen i botten direkt.

Efter ytterligare en bit kom så polismannen i kapp. Men när han försökte köra om stängde den misstänkte vägen för honom, och deras bilar kraschade.

Ingen kom till skada i de två kollisionerna.

Riksenheten för polismål tog upp fallet. Åklagaren ville ha 30-åringen fälld för vårdslöshet i trafik, både för krocken i kurvan och för kollisionen med den misstänkte.

Advokaten: "Får behålla jobbet"

Förra veckan kom så domen. Eksjö tingsrätt dömde honom enbart för den första krocken. Straffet blev 40 dagsböter.

Det är inte klart om biljakten får ytterligare konsekvener för 30-åringen. Enligt hans advokat Sture Larsson får han behålla jobbet.

– Det förutsätter jag. Han gjorde en missbedömning eftersom han inte hade hundraprocentig lokalkännedom. Det här är ingen stor händelse, säger han.