Nyheter

Anders braskar, julen slaskar

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Blir ingen vit jul, enligt gammalt ordstäv

Om man ska tro på det gamla ordstävet "Anders braskar, julen slaskar", blir det ingen vit jul.

– Men jag tror inte det ligger något i det talesättet, säger Johan Groth som är meteorolog på Storm Geo till Aftonbladet.

Vi vill nog alla ha en vit jul. Men än så länge är det för tidigt att skapa några prognoser som säkert kan säga hur julvädret blir.

– Vädret kan slå om fort. Även om det finns mycket snö på sina håll, försvinner det snabbt om det blir en lång, mild period, konstaterar Johan Groth på Storm Geo.

Tio dagar

Först ungefär tio dagar före julafton, lagom till Lucia, kan man på allvar börja sia om en vit jul.

– Då börjar man se ganska tydligt hur vädret ser ut, i större skala. Man kan titta på snötillgången vi har, och dra slutsatser utifrån det och det väntade vädret.

Slask och brask

Men om man ska tro på det gamla talesättet "om Anders braskar, skall julen slaska", blir det ingen snö i jul. Andersdagen, den 30 november, ska enligt gammal tro kunna ge en hint om det blir någon snö till jul.

Om snön ligger vit på marken, blir det en slaskig jul. Men om det slaskar på Andersdagen, kan man däremot räkna med en vit jul.

– Ska man tro på det, får vi i så fall en mild jul i år.

Hoppas på snö

Han ger dock inte mycket för det gamla ordstävet.

– Det har säkert skapats någon gång av någon när det just det året stämde in. Någon med bra minne kom ihåg hur vädret var på namnsdagen och rimmade.

Själv hoppas Johan Groth på en vit jul.

– Ja, det vill vi väl alla ha, haha!

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: