Rättegång mot Annis misstänkte mördare

NYHETER

Taxichauffören samarbetar med polisen

Taxichauffören Zola Tonga som misstänks för inblandning i mordet på svenska Anni Dewani, väntas ställas inför rätta i morgon.

Han är åtalad för mord, grovt rån, kidnappning och våld mot tjänsteman.

Foto: Anni Dewani.

Zola Tonga har valt att samarbeta med polisen mot löfte om strafflindring och rättegången kommer ske under morgondagen i Västra Kapstadens domstol.

Tonga väntas erkänna sig skyldig till fyra åtalspunkter: Mord, grovt rån, kidnappning och våld mot tjänsteman.

Sedan kommer rätten att läsa upp det dokumentet om överenskommelsen om som Tonga gjort med myndigheterna. Då framgår också vilket straff taxichauffören får för sina brott.

Två andra häktade

Två andra män, en 23-åring och en 25-åring är häktade, misstänkta för inblandning i mordet på Annie Dewani.

De kommer förbli häktade fram den 25 februari nästa år då de på nytt ska delta i domstolsförhandlingar i domstolen i Wynberg, rapporterar nyhetsbyrån SAPA. 23-åringen och 25-åringen är misstänkta för mord, grovt rån och kidnappning.

Åtal lämnades in mot de tre misstänkta gärningsmännen i dag, tillsammans med en summering av fakta i fallet. Men dokumenten var inte tillgängliga för media, skriver SAPA.

Mördades på smekmånaden

Anni Dewani, 28, mördades under sin smekmånad i Sydafrika lördagen den 13 november i år.

Taxin som Anni och hennes make sedan två veckor, Shrien Dewani, 31, färdades i kapades av beväpnade män. Enligt hans vittnesmål hotade männen honom och slängde ut honom på gatan, innan de gasade iväg och försvann, med Anni Dewani kvar i bilen.

När bilen nästa morgon hittades i kåkstaden Khayelitsha, låg Anni Dewani död i baksätet, skjuten i nacken.