Skelett i Norge är halshuggen svensk kvinna

avMikael Hellmyrs

NYHETER

Avrättades för 200 år sedan

Skarprättaren kapade hennes huvud med yxa för över 200 år sedan.

Undersökningar visar nu att skelettet som påträffades i Norge troligen är kvarlevorna av svensknorska trebarnsmamman Anna Östmo.

I början av veckan hittades kvarlevorna från en människa vid en utgrävning i norska Hedmark. Polisen släppte dock fallet snabbt när skelettet kom tillbaka från den rättsmedicinska undersökningen. Det handlar visserligen om ett tragiskt människoöde – men det utspelade sig för länge sedan.

Halshöggs med yxa

1783 dömdes svensk-norska Anna Östmo till döden för "födsel i lönndom", vid tiden en ålderdomlig lagparagraf för kvinnor som fött i hemlighet med resultatet att barnet dött avrättades för barnamord. 29 år gammal föll hon offer för bödeln Franz Gottschalck Lædels yxklinga som skilde huvudet från kroppen. Enligt norska forskare är den nu påträffade skelettet, ca 160 centimeter långt, med stor sannolikhet Anna Östmos.

Gick till Norge från Linköping

Enligt norska författaren Torgrim Sørnes som forskat kring norska avrättningar och som nu arbetar på en ny bok på temat kom Anna Östmo till norska gården Østmo i Hedmark år 1774. Hon hete då Henriksdotter och tog sig till Norge till fots från Linköping för att arbeta.

Vid den här tiden var utomäktenskapliga affärer någonting mycket känsligt. När Anna Östmo fick ett utomäktenskapligt barn som påträffades dött i ett skjul med en trasa i munnen blev det stort rabalder. Hon dömdes till döden.

Fick inte begravas på kyrkogården

Domen förkunnades 9 oktober 1783. Anna Östmos sista önskan var att bli begravd på kyrkogården men nekades detta. Kroppen kastades istället i en grund grav vid avrättningsplatsen.

– Man kunde klara sig från dödsstraff men nu visade det sig att pappan var en ung man som inte var konfirmerad. Därför dömdes hon till döden, säger Torgrim Sørnes till vg.no.