Odla hela träd- gården i krukor

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Så gör du för att lyckas med blommor, grönsaker och träd

Med trädgården i krukor så är det lätt att möblera om den efter väder – och humör.
Foto: börje thuresson
Med trädgården i krukor så är det lätt att möblera om den efter väder – och humör.

Drömmer du om en prunkande trädgård men saknar plats och bördig jord?

Häng på trenden – bli krukodlare. Du kan plantera en egen liten täppa med blommor, grönsaker och till och med träd. Det är både snyggt och lätt att flytta om.

Foto: börje thuresson
Maria Andersson.

Nu fylls handelsträdgårdarna med plantor och frön. Men du behöver inte vara trädgårdsägare för att kunna plantera träd och grödor. Äppelträd, örter och blomsterprakt – det mesta går att odla i kruka, och det har många fördelar.

Förutom att du enkelt kan stuva om kärlen, är krukodling skötselvänligt, ogräsfritt och risken för skadedjur är liten.

Prova något nytt

Intresset för trädgården har ökat de senaste åren och nu är krukodling riktigt hett. Enligt Maria Andersson, som arbetar med trädgårdsdesign på Slottsträdgården Ulriksdal i Stockholm, går trenden mot stora krukor med färgkoordinerade växter, perenner, buskar, träd och prydnadsgräs.

–I urbana miljöer med mycket asfalt och betong behöver vi omge oss med mjuka ting som växter. Vi vet också att växter har en lugnande inverkan på människor. Det är högst naturligt för oss att vistas i lugna, gröna rum efter en hård och hektisk arbetsdag.

Att skapa gröna rum på mindre yta är inga problem. Planteringskärl finns i många varianter och vill du prova något annat än en terrakottakruka, så trivs många växter i trä- och zinkbaljor, hinkar eller lådor.

Om du odlar i kruka kan du satsa på lite mer krävande växter som medelhavsväxter. När hösten närmar sig är det bara att ta in krukan och övervintra dina gröna favoriter ljust och svalt, 5–10 grader.

Låt krukan sitta kvar

– Ett tips är att skapa en dynamisk kruka. Börja våren med att sätta penséer och lökväxter. När det blir varmare kan du plantera stora blommande sommarblommor i krukan i stället, och avsluta med ljung, prydnadskål och barr till hösten, säger Maria Andersson.

Text: Amanda Elmander
Foto: Börje Thuresson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN