Knarkpolis hittade Gyllenhammars lyxmöbel

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Byrån värderas till miljonbelopp

Polisen slog till i ett narkotikaärende – och hittade en exklusiv sekretär som inte riktigt verkade höra hemma där den stod.

Till sist kunde miljonmöbeln spåras.

– Den hade stulits från familjen Gyllenhammar, säger vice chefsåklagare Johan Frigell.

LYCKAD SPANING  Det var med hjälp av boken ”Mästarnas möbler” som polisens godsspaningsrotel lyckades identifiera sekretären – och spåra dess rätta ägare.
Foto: Foto: POLISEN
LYCKAD SPANING  Det var med hjälp av boken ”Mästarnas möbler” som polisens godsspaningsrotel lyckades identifiera sekretären – och spåra dess rätta ägare.

Polisens utredare blev inte kloka på sekretetären.

Den var inte anmäld stulen. Och den 31-åriga kvinna som förvarade den – hon är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott – ville inget säga.

Från 1800-talet

Men den för allmänheten ganska okända godsspaningsroteln kopplades in och hittade sekretären på bild i boken ”Mästarnas möbler”. Sekretären visade sig vara signerad av ämbetsmästaren Gottlieb Iwersson, verksam i Stockholm till sin död 1813.

Godsspanarna lyckades även spåra den senaste säljaren som i sin tur kunde berätta att köparen var förre Volvo-chefen Pehr G Gyllenhammar.

Då började gåtan få sin lösning. Sekretären och annat av familjens bohag hade magasinerats hos en flyttfirma i södra Stockholm, visade det sig.

Försökte mörka inbrott

Och när polisen kontaktade firman framkom mycket riktigt att de haft inbrott.

– Det verkar som om firman känt till stölden men mörkat detta, de hade i vart fall inte gjort någon anmälan om något inbrott. Gyllenhammar var därför helt ovetande, säger en källa.

Johan Frigell bekräftar att flera personer varit misstänkta men att det varit svårt att styrka brott.

För närvarande tycks därför enbart den 31-åriga kvinnan bli åtalad:

– Hon har erkänt att hon varit med i en stöld av möbler, men inte velat berätta särskilt mycket mer.

Publicerad: