Centerpartiet

På uppdrag – för Centern?

Av: 

Eva Buskas

NYHETER

Federleys extraknäck synas efter ”Ursulas” utlandsresa

Riksdagsledamoten Fredrick Federley och hans dragpersonlighet Ursula åkte på sponsrad lyxresa till Gran Canaria.

Nu ser Centerpartiet över sina regler.

– Jag tänker ta upp en diskussion kring den här typen av frågor, säger partisekreterare Anders Flanking.

Var går gränsen för vad en riksdagsledamot kan göra på sin fritid?

Frågan har aktualiserats sedan Aftonbladet i går avslöjade att Fredrick Federley (C) åkt på en resa till Gran Canaria – sponsrad av flera olika företag. Motprestationen var att skriva ett resereportage. Där nämns företagen återkommande.

”Över gränsen”

– När man låter sig bjudas på sånt här och åker i väg på en resa betald av ett privat företag har man gått över gränsen. Som ledamot ska man aldrig kunna misstänkas för att rösta på uppdrag av någon som betalt en tjänst, säger Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg.

Uppmaningar

Reglerna för riksdagsledamöter skiljer sig dock åt från parti till parti. Och ofta är de inte ens nedskrivna utan finns bara som generella uppmaningar.

– Jag uppmanar alltid till en överdriven försiktighet, förtroendet är det vi lever på. Det tar tid att bygga upp men går snabbt att rasera, särskilt försiktig ska man vara om det är kommersiella företag inblandade, säger Kristdemokraternas gruppledare Stefan Attefall.

Inte påverka jobbet

I Centerpartiet säger policyn bara att sidouppdraget inte får ta så mycket tid att det påverkar jobbet i riksdagen och gruppledaren Roger Tiefensee tar Fredrick Federley i försvar.

– Så länge det inte inkräktar på riksdagsuppdraget har jag inga synpunkter på det, säger han.

Men efter gårdagens debatt menar partisekreteraren Anders Flanking att reglerna kan behöva ses över.

– Utan att ha alla kort på bordet kan jag säga att man ska vara väldigt försiktig och omdömesgill i den här typen av situationer så att inte saker och ting missuppfattas. Jag tänker ta upp en diskussion kring den här typen av frågor.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Läs mer:

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet