Tio misstänkta ryska spioner gripna i USA

1 av 3 | Foto: SPIONER? Rättegångstecknaren skiss av några av de misstänkta.
NYHETER

Det är som en scen ur ”Mission impossible”.

Påsar byts på stökiga tågstationer, pengar ligger nedgrävda i en park och döda personers identiteter används. Och – så klart – ska meddelandena förstöras omedelbart efter att de lästs.

Tio personer har gripits i USA – misstänkta för att vara ryska spioner.

Det är januari 2010.

En man står och håller i ett exemplar av tidningen Time.

Richard Murphy går fram till honom. Frågar diskret:

”Ursäkta, men kan vi ha mötts i Malta 1999?”

Bevakat i flera år

Syftet med mötet, uppger FBI:s polisutredning, är att ge Richard Murphy ett falskt irländskt pass.

I flera år har FBI bevakat elva personer, varav tio för några veckor sedan slutligen greps i sina respektive hem, där chockade grannar nu pratar om hur ”normala” de varit. Samtliga misstänks för agentverksamhet för ryska spionorganet SVR:s räkning med långvariga och mycket hemliga uppdrag i USA, skriver Sveriges Radio. En elfte misstänkt person är fortfarande på fri fot.

Personerna ska dock inte ha kommit så långt i sina uppdrag och misstankarna mot dem handlar inte om de grövsta spionagebrotten. I stället gäller misstankarna bland annat ”olaglig agentverksamhet”, ett brott som kan ge högst fem års fängelse.

Gömt pengar

Personerna, både män och kvinnor, har ägnat sig åt aktiviteter liknande de i en traditionell spionfilm. De har bland annat distribuerat falska pass, skickat krypterade meddelanden till Moskva, haft en pengagömma i ett fält – och använt döda personers identiteter. En av de misstänkta som gripits hävdar till exempel att hans namn är Donald Heathfield och att han kommer från Kanada. Och det finns mycket riktigt en Donald Howard Heathfield som föddes i Kanada för många år sedan. Men han är död och begraven sedan länge, skriver BBC.

”Förstör meddelandet”

FBI har bland annat dechiffrerat ett meddelande till en av de misstänkta, Tracey Lee Ann Foley. I instruktionerna står det bland annat hur hon ska öva på sin signatur, detaljer att uppge i tullen om varför hon varit i Moskva – och, som sig bör i spionvärlden – att hon ska förstöra meddelandet omedelbart. Om det, precis som i Mission Impossible, annars skulle förstöras av sig självt, förtäljer inte historien.