Här tar det slut

Aftonbladet frågar ut ministern om ett påstått brott – då väljer han att avgå

vägraR svara När Aftonbladets Mattias Carlsson konfronterar Sven Otto Littorin blir han tyst. 16 timmar senare avgår han som arbetsmarknadsminister, och hänvisar till en jobbig vårdnadstvist.
vägraR svara När Aftonbladets Mattias Carlsson konfronterar Sven Otto Littorin blir han tyst. 16 timmar senare avgår han som arbetsmarknadsminister, och hänvisar till en jobbig vårdnadstvist.

STOCKHOLM/VISBY. Aftonbladet konfronterade Sven Otto Littorin med uppgifter om ett brott han pekats ut för.

I 16 timmar vägrade han att svara på våra frågor – sen avgick han.

Aftonbladet kan i dag avslöja skälet till att arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin lämnade regeringen.

För några veckor sedan kontaktades Aftonbladet av en person som hade uppgifter om ett brott arbetsmarknadsministern påstods ha begått. Brottet, som har fängelse i straffskalan, skulle­ ha skett i centrala Stockholm under valrörelsen hösten 2006, alltså innan Littorin blev minister.

Trovärdiga uppgifter

Aftonbladet har undersökt anklagelserna och dragit slutsatsen att uppgifterna är trovärdiga. Vi har bland annat tillgång till personens dator där uppgifter om ministern finns sparade.

Det påstådda brottet ska ha skett i samband med att ministern låg i skilsmässa, men har ingen som helst koppling till hans familj eller andra närstående.

I förrgår lämnade Sven Otto Littorin Almedalen för att närvara vid en förhandling i Stockholms tingsrätt angående vårdnadstvisten med exfrun. Förhandlingarna höll på i drygt tre timmar och var över klockan 11.15. Strax efter fyra landade ministern åter på Visby flygplats med reguljärplan från Arlanda.

Nekade intervju

Aftonbladet hade tidigare under dagen bett om en enskild intervju för att ge honom möjlighet att bemöta uppgifterna. Pressekreteraren Agnes Palinski nekade dock till en sådan intervju.

I stället mötte Aftonbladet Littorin i ankomsthallen på Visby flygplats. En från början leende minister blev snabbt tystlåten när vi ställde­ frågor om det påstådda brottet.

– Sådana frågor kommenterar jag inte alls, sa ministern.

Men förnekar du?

– Inga kommentarer.

Men om du inte har gjort det kan du väl säga det?

– (tyst)

Kan du inte ens förneka det?

– (tyst)

Klev ur bilen i farten

Därefter åkte ministern och hans följe till Wisby Hotell där Littorin klev ur bilen i farten och sprang in i receptionen. Där försvann han sedan upp på sitt rum.

Senare under kvällen sa pressekreteraren Agnes Palinski att ministern sagt till henne att han aldrig någonsin har begått det påstådda brottet. Han ville dock inte säga det själv, direkt till Aftonbladet.

Efter långa förhandlingar med regeringskansliets presstjänst lovades Aftonbladet sedan en intervju nästkommande dag. Då skulle vi ha preciserat våra uppgifter och få ministerns kommentarer. Men mötet blev aldrig av.

Tårar i ögonen

I stället avgick Sven Otto Littorin som arbetsmarknadsminister. Med tårar i ögonen berättade han om sin svåra tid och den job­biga vårdnadstvisten. Han sa också att han inte är snövit.

– Jag har gått igenom djupa depressioner och jag har gjort saker jag inte är stolt över, sa Littorin.

Aftonbladet har sökt ex-ministern. Han har inte gått att nå. Pressekreteraren och de övriga fyra politiska tjänstemännen har precis som ministern fått sluta.

Mattias Carlsson

Publisert: