De riskerar att åka ut

NYHETER

Här är partierna som får svårt att klara sig kvar i riksdagen

1 av 4 | Foto: Tuffa tider Med fyra månader kvar till valet ser det dystert ut för Maud Olofssons Centerparti. I den senaste Sifo-undersökningen får partiet 5,1 procent av rösterna. Men det är inte bara hon som har det jobbigt?...

Tre partier håller sig otäckt nära fyra procentspärren i mätningarna inför valet.

Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

Här bedömer experterna vilket av dem som åker ut ur riksdagen.

De senaste opinionsmätningarna talar samma språk – tre partier ligger illa till inför valet. I en Sifo-mätning som presenterades i Svenska Dagbladet i går fick Centerpartiet 5,1 procent av rösterna, Vänsterpartiet 4,3 procent och Kristdemokraterna låg utanför riksdagsspärren på 3,5 procent.

– Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har en tradition av att rösta i gränslandet. De är vana med att tampas med fyraprocentarna, säger Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och debattör.

I båda fallen brukar blockkamraterna rycka in och stötta. Kamrat fyra procent för Vänstern och Broder fyra procent för KD.

Ser dystert ut

– Centern har större problem. Tittar man på deras opinionssiffror är de de enda som inte vobblar, de har en linjär utveckling neråt. Det ser mycket dystert ut för dem, säger Stig-Björn Ljunggren.

Mikael Gilljam är professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet och han håller inte med om att Centerpartiet ligger sämst till.

Kärnan är jordbruk

– Centern har en traditionell kärna som alltid röstar på dem i alla väder. Maud Olofsson har gått tillbaka till Fälldinlinjen och det man tappat är de rörliga Centerväljarna som går över till Miljöpartiet. Kärnan har alltid varit jordbruk. Den är inte särskilt stor, men bättre än ingen alls, säger han.

Han säger att mycket beror på opinionsmätningarna före valet. Ligger ett parti på 3,5 procent kan det mobilisera dess väljare, för att de känner att de kan göra en skillnad.

”Ligger risigt till”

– Om mätningarna däremot säger att någon ligger på 3 procent så kommer många välja bort det, de vill inte slänga bort sin röst.

Statsvetaren Magnus Hagevi vid Växjö universitet tror att Kristdemokraterna har det sämsta utgångsläget inför valet.

– KD har få kärnväljare, även bland frikyrkofolk. Det är ett parti jag tror ligger lite risigt till.