"Det hade kunnat gå ännu värre"

NYHETER

Aftonbladet på plats vid bussolyckan

Busschauffören med pensionärerna körde av Färentunavägen och kanade fram längs slänten. En kvinna dog. Minst två skadades svårt.

– Jag har ont här, i armen, säger en kvinna i 70-årsåldern som var med ombord.

I gräset vid vägrenen på Ekerö utanför Stockholm sitter fyra äldre kvinnor med filtar virade kring sig. Trots att det är över 20 grader varmt och solen gassar från en klarblå himmel fryser kvinnorna. De är chockade.

Runt omkring dem springer poliser och ambulanspersonal tillsammans med personal från räddningstjänsten. Det skriks, springs och knuffas. I luften surrar en ambulanshelikopter. Pensionärerna i vägrenen är svettiga i ansiktet, en gråter, en annan har en blodig tröja.

"Har ont"

En kvinna i 70-årsåldern med vit tröja håller om sin arm och grimaserar. Hon vänder på huvudet och sneglar mot den på sidan liggande bussen 50 meter bort. Bussnamnet ”Westin” pekar uppåt. Hela framrutan är borta och gräset upprivet.

Kvinnan fanns med ombord på olycksbussen. Hon gnider armen.

– Jag har ont här, i armen, förklarar hon.

Livlösa

En annan lite yngre kvinna haltar fram. Hennes byxa är sprucken men kvinnan säger att hon kan sätta sig ned själv. Flera andra äldre kvinnor haltar, vissa bärs in i ambulanserna på bårar, till synes livlösa. Ambulanserna, runt 15 stycken, kör hela tiden nya skadade till olika sjukhus. Karl-Gustaf Järn har sin gård strax intill olycksplatsen.

– Jag kom hade varit ute och möttes av en massa polisbilar, ambulanser och helikoptrar när jag kom hem, det var knappt jag kom fram på grund av pådraget. Jag såg vad som hade hänt när jag kom fram nära bussen, det verkade vara pensionärer som drabbats, säger Karl-Gustaf Järn och fortsätter.

– Det här hade nog kunnat gå mycket värre. Nu har ju bussen gått ner i krondiket och vält där. Men tänk om den hade slagit i dikeskanten, då jädrar hade det kunnat gå värre eftersom det blivit tvärstopp. Det var nog tur i oturen, säger Karl-Gustaf som tycker att det är otäckt det som har hänt.

"Dog omedelbart"

Tommy Stiernerlantz, presstalesman för polisen, berättar att en kvinna dog ”omedelbart” i bussen. Ett par timmar efter busskraschen fraktas den övertäckta kroppen bort. Två andra pensionärer skadades mycket allvarligt. Ett 20-tal skadades lindrigt, däribland bussföraren som är i 50-55 årsåldern.

– Bussen hamnade av okänd anledning för nära slänten och gick ner där borta. Föraren har inte gått att förhöra på grund av chocken, säger Tommy Stiernerlantz.