Han låg mördad i svampskogen

avKerstin Danielson

Ex-flickvännen misstänks ha grävt ner mannen

makabert fynd ”Vi var ute och skulle titta efter svamp. Då upptäckte jag graven”, sa mannen som fann den mördade 60-åringen.

FALKÖPING. Den mördade 60-åringen låg i en grund grav, delvis täckt av ris och grenar.

Nu misstänks hans jämnåriga väninna för mordet.

– Jag hade väldigt svårt att ta in att det var en människa som låg där, säger mannen som tillsammans med sin hustru upptäckte kroppen.

Mannen försvann i början av juni.

Redan då började polisen intressera sig för den nu misstänkta kvinnan.

– Hon sa att de inte var särbor men att de umgicks som vänner. Hon var förtvivlad eftersom hon upplevde att polisen gått åt henne ganska så hårt, säger en granne.

Låg vid vägen

I måndags kväll återfanns den försvunna mannen mördad i skogen, strax intill en liten skogsväg, cirka en mil nordost om kvinnans hus utanför Falköping.

– Kroppen var delvis nergrävd. Kvinnan hämtades till förhör och anhölls. Hon är misstänkt för mord, säger kommissarie Lars Johansson vid länskriminalpolisen i Skaraborg.

Tidigare ett par

Den misstänkta kvinnan och den döde mannen var tidigare ett par. Hon köpte ett litet hus förra året och la ner många timmars arbete i trädgården.

Han bodde och arbetade i Gislaved men brukade komma på besök över helgen.

Paret som hittade kroppen var ute och letade svamp.

– Hunden markerade, hon satte sig och bara tittade. Då upptäckte jag graven, ja – eller vad jag ska kalla den, säger mannen.

Först trodde han att det var ett djur.

”Såg en hand”

– Sen såg jag en hand och förstod att det var en människa. Jag kallade på polis. Vi satt kvar på vägen och väntade. Det dröjde inte någon lång stund innan de kom och spärrade av och då gick vi därifrån, säger mannen.

Det är fortfarande oklart hur länge kroppen har legat på platsen. I dag obduceras den. Den mördade mannens bil återfanns för två veckor sedan på parkeringen bakom biblioteket inne i centrala Falköping.

– Den hade stått där ett tag, säger Lars Johansson.

Vice chefsåklagare Marianne Aldén räknar med att en häktningsförhandling mot den misstänkta kvinnan genomförs redan i dag. Hon förnekar brott.