Vännen: ”En tragedi för alla”

28-åringen inte längre misstänkt för dråp

Åklagaren ändrar brottsrubriceringen mot mannen som misstänks för dödsmisshandeln i Helsingborg – i stället för dråp misstänks han nu för grov misshandel och vållande till annans död.

Själv nekar 28-åringen till anklagelserna.

– När han insåg att det var hans bråk som skriverierna handlade om tog han konsekvenserna och beslutade att göra rätt för sig – att gå till polisen och berätta, säger en vän.

Mannen som misstänks för vållande av fyrabarnspapans död.
Mannen som misstänks för vållande av fyrabarnspapans död.

28-åringen anhölls natten till tisdagen sedan han själv anmält sig till polisen i Helsingborg. Enligt åklagare Eleonora Johansson har han medgett ett visst ansvar och viss delaktighet i samband med dödsmisshandeln av en 43-årig fotbollssupporter i söndags.
– Jag anser inte att någon annan är inblandad, förklarade hon under förmiddagens presskonferens.

”Intressanta uppgifter”

Men advokat Stefan Rosell har en helt annan uppfattning.
– Vi har idag suttit i ett förhör under en och en halv timme, berättar han. Min klient har i detalj berättat vad han varit med om. Han medger att han befann sig på den aktuella platsen men förnekar han gjort något brottsligt. Däremot har han haft en hel del intressanta uppgifter att lämna och vi har nu begärt ytterligare utredningsåtgärder från polisen.
– Misstankarna om dråp tror jag inte är tillräckliga för en häktning. Han har också delgetts de alternativa brottsmisstankarna grov misshandel och grovt vållande till annan död. Även detta förnekar han.

Under tisdagseftermiddagen ändrade åklagare Eleonora Johansson brottsrubriceringen från dråp till grov misshandel och vållande till annans död. Polisen dementerar också tidigare vittnesuppgifter om att 43-åringen blivit slagen med en glasflaska.

– Det har inte förekommit några tillhyggen, säger spaningsledare Caroline Aspinge till Aftonbladet.

”En heltäckande berättelse”

Enligt advokat Stefan Rosell gick hans klient själv till polisen sedan han tagit del av polisens presskonferens på måndagen.
– Först då förstod han att det handlade om den händelse han varit med om. Tidigare hade han läst om händelsen i kvällstidningarna men inte satt uppgifterna i samband med det han upplevt.

En vän till 28-åringen som Aftonbladet pratat med ger samma version:

– Det påstods att vittnen sett gärningsmannen slå en flaska i huvudet på offret. Det hade inte förekommit någon flaska i det bråk där han var inblandad, därför trodde han inte att handlade om samma händelse, utan om något som hänt på annan plats i Helsingborg.

– När han insåg att det var hans bråk som skriverierna handlade om tog han konsekvenserna och beslutade att göra rätt för sig – att gå till polisen och berätta, säger vännen.

Enligt vännen har 28-åringen var uppriven sedan i söndags.

– Han hade ju själv insett att konsekvenserna av det bråk han varit inblandad i var allvarliga, även om han inte trodde att det var samma händelse som dödsfallet.

– Därför har han varit både ledsen och uppgiven de senaste dygnen. Men han har berättat för oss närmsta om vad som hände. Han vill ta sitt ansvar.

– Han är en vanlig pappa. Det som hänt är en tragedi för alla.

Att det dröjde ett drygt dygn innan kan kontaktade polisen har sin förklaring, enligt vännen.

– Han ville säga hejdå till sitt lilla barn innan han greps och informera sin familj om vad som hänt.

Enligt vad Aftonbladet erfar så tog 28-åringen bort sina profiler på olika sociala medier innan han anmälde sig hos polisen.
– Efter att ha samlat sina tankar gick han till polisen och där har han nu lämnat en heltäckande berättelse om vad han var med om på söndagen, säger Stefan Rosell.

28-åringen är sedan tidigare dömd för hot mot tjänsteman.

Redan under onsdagen hålls häktningsförhandlingar mot mannen.

Publisert: