Ex-språkrör överväger att rösta V

Birger Schlaug, 64, var språkrör för Miljöpartiet i elva år.

Men om det var val i dag skulle han rösta på – Vänsterpartiet.

– Det tycks vara det viktigaste partiet för alla oss som tycker det får vara nog nu med ekonomisk lekstuga, säger han.

I morgon inleds Vänsterpartiets kongress på Münchenbryggeriet i Stockholm.

En stor del av diskussionen kommer att handla om vilken väg det svenska samhället ska ta framåt. "Girighet eller omtanke och medmänsklighet", uttrycker V det i sitt kongressuttalande. Frågan är intimt förknippad med partiets profilering om nej till vinster i välfärden.

”Mitten har glidit högerut”

En av dem som gillar den väg som V-ledaren Jonas Sjöstedt och hans partikamrater har slagit in på är Miljöpartiets tidigare språkrör Birger Schlaug.

– Många av de värden, som finns i såväl grön som god socialliberal ideologi, finns faktiskt bara kvar i Vänsterpartiet. Mitten i svensk politik har glidit mycket långt till höger. Dessutom var Jonas Sjöstedt den enda som på sommarens Almedalsscen åtminstone vågade problematisera tillväxt- och konsumtionssamhället, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Birger Schlaug ledde MP i elva år men lämnade partiet i protest mot det allt närmare samarbetet med den dåvarande S-regeringen i mitten av 2000-talet.

I dag är han mycket kritisk till sitt tidigare parti.

– Jag vill så gärna gilla MP och se det som en samhällsförändrande kraft. Men jag måste konstatera att partiet är ideologiskt lealöst och en medspelare i den nyliberalt anfrätta väg som Sverige tagit, säger han.

Överväger att rösta V

Birger Schlaug verkar i dag som debattör och författare och är inte längre medlem i något politiskt parti. I höstens val till riksdagen överväger han att strunta i de gröna och i stället rösta på V.

– Man får ställa sig frågan, innan man väljer röstsedel, vilket parti som är viktigast för att markera att det får vara nog. Just nu är det uppenbarligen Vänsterpartiet.

Ex-språkröret skriver själv om att han numer sätter sin tilltro till Vänsterpartiet på Aftonbladets kultursidor.

Publisert: