Säpo kan få direkttillgång till din mejltrafik

SR avslöjar: Hemliga samtal mellan Säpo och operatörerna

Säpo sitter i hemliga förhandlingar med svenska teleoperatörer.

Nu kan de få direkttillgång till din mejl- och telefontrafik.

Det avslöjar Sveriges Radios Ekot i dag.

Det ska inte finnas någon manuell kontroll.

Säpo och andra brottsbekämpande myndigheter ska få direkttillgång till trafikdata från företag som lagrar surf-, mejl- och samtalsuppgifter.

Det kan bli resultatet av hemliga förhandlingar mellan Säpo och svenska operatörer, avslöjar Ekot.

– Det innebär att vi får vad jag skulle kalla signalspaning mot inhemsk svensk trafik. Det var något som alla sa att det ska vi inte ha, när man diskuterade FRA-frågan, säger Mark Klamberg, doktor i folkrätt vid Uppsala universitet, till Ekot.

Vd bekräftar: Vi testar systemet

Enligt SR har Säpo redan närmat sig ett avtal med ett svenskt företag – Maintrac i Linköping. Företaget lagrar trafikdata från kommunala verksamheter, lokala företag och hundratusentals hushåll som är kopplade till stadsnät ute i landet. Dessutom sköter Maintrac datalagring åt teleoperatörer och företag som lagrar uppgifter om mejltrafik och telefonsamtal i Sverige.

Maintracs vd, Tor Borrhed, bekräftar för ekot att systemet just nu håller på att testas av dem.

– Vi följer det till punkt och pricka, det är vi skyldiga till att göra, säger han till Ekot.

Ingen kontroll

Svenska underrättelsetjänster och brottsutredare ska själva kunna gå in och hämta uppgifter om vem som ringer och när, vart mejl och sms skickas och var en person finns när den ringer telefonsamtal, enligt Ekot.

Tidigare har sådana uppgifter bara kunnat hämtas ut genom en manuell hantering hos operatören. Operatörerna kunde då stoppa en begäran om polisen försökte få ut mer än vad de hade rätt till enligt lagen.

Enligt Ekots källor fortsätter nu förhandlingarna mellan Säpo och de största svenska operatörerna.

– Jag ororar mig mindre för att polisen ska bryta mot lagen. Jag är mer orolig över att lagen tillåter för mycket. Så att det som rent formellt enligt lagen är tillåtet kanske enligt nån allmän uppfattning om vad som är rimligt inte är rimligt, helt enkelt, säger Mark Klamberg till Ekot.

Tele2 vägrar

Tele2 vägrar blankt att automatiskt lämna ut uppgifter till Säpo.

– Vi på Tele2 har, från dag ett, varit väldigt tydliga med att det här fullständigt uteslutet för oss. Det har vi redogjort för i remissvar och möten med Säpo, säger Tele2:s chefsjurist Stefan Backman till TT.

– Vi vet att integriteten är otroligt viktig för våra kunder och det här är väldigt integritetskänsliga uppgifter, fortsätter han.

Enligt Ekot sitter Säpo just nu i förhandling med operatörer.

– Med oss sitter de definitivt inte i någon förhandling. Vi har sagt blankt nej.

Publisert: