Enorm massgrav uppgrävd i Bosnien

De hundratals döda kropparna ligger kvar där de dumpades.

Massgraven med bosnier och kroater som grävts upp kan vara den största från kriget i forna Jugoslavien.

– Vi har hittat identitetspapper, så vi vet vilka dessa personer är, säger Mujo Begic på Missing Persons Institute i Bosnien-Hercegovina.

Utgrävningen har pågått sedan början av september och väntas slutföras nästa vecka. Varje dag grävs fler kroppar upp. Hittills har kriminaltekniker grävt upp rester från 360 människokroppar från den tio meter djupa och 5 000 kvadratmeter stora massgraven i Tomasica i närheten av Prijedor, Bosnien-Hercegovina.

"Vet vilka det är"

Icke-serber avrättades i området av bosnienserbiska styrkor under kriget 1992-1995.

– Antalet kroppar här tyder på att det är den största massgraven som hittills hittats i Bosnien. Vi har hittat identitetspapper, så vi vet vilka dessa personer är, säger Mujo Begic på organisationen Missing Persons Institute (MPI) till nyhetsbyrån AP.

Serbiska myndigheter upprättade tre koncentrationsläger i området runt Prijedor under kriget 1992-1995. Myndigheter hoppas att några av de 1 200 kroater och muslimska bosnier som fortfarande saknas från området nu kommer att hittas i massgraven.

Avrättades på plats

Offren ska identifieras med hjälp av DNA-prover från anhöriga, skriver nyhetsbyrån AP.

De flesta offren dödades i sina hemstäder och blev förda till massgraven i Tomasica. Kriminaltekniker har dock hittat ammunition i graven, vilket tyder på att några blev avrättade på plats, rapporterar AP.

Runt 9 000 personer saknas fortfarande från kriget i forna Jugoslavien.

Publisert: