Nyheter

Kraftig bantning av Afghanstyrka

NYHETER

Försvaret ska ha kvar högst 50 man i Afghanistan efter det att den svenska basen avvecklas nästa sommar.

Det har regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommit överens om, erfar TT.

En proposition ska läggas fram i riksdagen den 7 november. De högst 50 militärer som ska stanna kvar kommer endast att få ha rådgivande uppgifter åt den afghanska armén och får inte delta i strider.

Antalet är betydligt färre än de 200 man som regeringen lämnade öppet för i förra höstens proposition om den svenska insatsen i Afghanistan. Tanken var då att de skulle kunna vara en del i en framtida internationell utbildningsinsats i det krigshärjade landet efter 2014.

Det är dock fortfarande oklart hur den insatsen ska se ut och hur omfattande den amerikanska närvaron blir. Inom ramen för de 200 fanns också utrymme för en vaktstyrka som skulle kunna skydda övrig svensk personal eller till exempel vakta ett flygfält.

Mandatet för de högst 50 som riksdagen ska besluta om senare i höst gäller till utgången av 2014. Den nuvarande militära insatsen avslutas nästa sommar. Då ska även den svenska basen i Mazar-e-Sharif monteras ned eftersom den afghanska armén inte har varit intresserad av att ta över den.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Sverige–Polen. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter