FN-larm: Syriska barn sextorteras

Elchocker mot pojkars och flickors könsdelar.

Gruppvåldtäkt av flickor medan deras familjer tvingas se på.

Nu larmar FN om en underrapporterad krigsmetod i Syrien: sextortyr mot barn.

Utöver död och svåra skador har en ny aspekt av krigets vidrigheter tagits upp i en rapport från FN som släpptes den 27 januari.

Vill få fram erkännanden

Sexuellt våld mot barn som krigsmetod anser FN vara "en av de mest bekymmersamma konsekvenserna av kriget i Syrien".

FN räknar med att övergreppen är gravt underrapporterade. Sexuellt våld mot flickor och kvinnor anges, förutom rädslan för att förlora livet, som en av anledningarna till flykt.

Sexövergrepp mot barn som tillfångatagits av myndigheter både officiellt och inofficiellt har dokumenterats. I häkten, fängelser, vid checkpoints och i sina hem har barn utsatts för sexuellt våld för att "förödmjukas, skadas, avtvingas erkännanden eller för att pressa en släkting att ge upp".

Elchocker mot könsdelar

Sextortyr tycks användas av både armén och oppositionella.

Det är dock enligt rapporten främst syrisk underrättelsetjänst och armén som dokumenterat använt sexuellt våld mot barn. Bland de dokumenterade metoderna finns: elektriska chocker eller brännande av könsdelar, våldtäkt mot pojkar och i vissa fall mot flickor. Fängslade pojkar har även förnedrats sexuellt och hotats med att någon i familjen ska våldtas.

Bland exemplen finns en 16-årig pojke i staden Idlib som vittnar om att han arresterats i mars 2012 tillsammans med fem andra pojkar mellan 13 och 15 år vid en checkpoint nära deras skola, och kvarhölls i ett center som upprättats av regimens styrkor. Pojken berättar i rapporten att han sett på medan hans 14-årige kompis blev utsatt för sexuellt övergrepp och sedan dödad.

Även hos oppostitionen

När en familj misstänks vara för oppositionen kan regimens styrkor vid checkpoints, husrannsakningar och förhör använda våldtäkter, i vissa fall gruppvåldtäkter mot kvinnor och flickor i närvaro av deras familjer som påtryckningsmetod.

Även oppositionsgrupper har uppgetts använda sig av sexuellt våld som krigsmetod, men där har FN inte kunnat dokumentera några vittnesmål eller bevis.

Enligt rapporten har minst 100 000 personer dödats i Syrien sedan mars 2011. Minst 10 000 av de dödade är barn och många fler har skadats.

Barn avrättas

Rapporten räknar upp exempel: en 10-årig flicka som dödades och hennes fyra bröder mellan 4 och 10 år lemlästades under regimens bombräd i Aleppo den 26 september i fjol.

49 barn som dödades, främst genom att skjutas på nära håll, i Al Houleh den 25 maj 2012.

Under krigets första två år har dödandet och lemlästandet av barn främst utförts av regimens styrkor. Men sedan i fjol har tillgången på tunga vapen och användandet av terror ökat bland oppositionsgrupperna, som även avrättat barn som man har trott samarbetat med regimen.

"Sluta nu"

Rapporter kommer in till FN om att barn dödats av Jabhat al-Nusra, Al Qaidas verksamma gren i Syrien och Libanon, och av kurdiska beväpnade grupper.

Dessutom har ett stort antal barn helt försvunnit.

FN tar i ett pressmeddelande upp de "outsägliga fasor" som rapporten målar upp.

– Övergreppen måste sluta nu, uppmanar generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Publisert: