Löfvens stolanekdot var en busringning

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

S-ledaren Stefan Löfven har gång på gång lyft upp i sina tal att folk i Fas 3 målar om stolar.

Uppgiften från SR:s Karlavagnen är dock en bluff:

– Det var jag som busringde som tjeckisk trubadur, säger Timmy Hellberg.

Senast i torsdags stod Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven på scenen inför LO:s valkonferens i Stockholm och slängde kängor mot regeringen:

– De skickar folk in i Fas 3 och låter ungdomar måla en stol som redan är ommålad.

Det sa han också i sitt Almedalstal.

Likaså i Agendas partiledardebatt.

Aftonbladet kan nu avslöja att uppgiften om stolarna inte stämmer.

En trubadur från Tjeckien boende i Sverige hade visserligen den 14 juni 2011 berättat i SR:s program Karlavagnen om hur han i Fas 3 får måla om stolar dagarna i ända.

– Vi har 38 stolar på min plats där jag är och målar. Men de lämnar aldrig lokal. Ena veckan jag kanske målar dem vit. Nästa vecka det står 38 vita stolar. Då jag ska måla dem gul, sa han.

”Jag drar en busringning”

Nu träder mannen bakom myten fram. Allt var en bluff. Han heter egentligen Timmy Hellberg, 31, och bor i Eskilstuna. Junikvällen började med att han och hans kollega, som var bortresta för att montera glas på balkonger, hade tråkigt och endast en radio att lyssna på.

– Då tänkte jag 'jag drar en busringning'. Jag spädde på allt vad jag bara kunde. Sen spårade det ur, säger Timmy Hellberg.

Programledaren Eva Elke visste inte vad hon skulle säga. Det var inte bara hon som köpte historien med hull och hår. Snart stod det om hur folk i Fas 3 målade om stolar i var och varannan ledarartikel.

– Då var det bara roligt för det är bara amatörpolitiker som sitter i källaren och gnäller. Nu när det är sossarnas partiledare som står och drar upp det. Då har det gått för långt, säger Timmy.

Därför väljer han nu att träda fram.

– Om han ska vinna röster på någonting som inte stämmer och jag vet om det här så tycker jag att folk bör få vet det. Han bör också få veta att det är skitsnack. Sen uttalar jag mig inte om Fas 3.

”Stämmer det här verkligen”

Timmy Hellberg har både lämnat röstprov på när han förvränger sin röst och är okej med att de olika ljudfilerna lämnas in på analys för jämförelse. Han blev dessutom kontaktad av radioprogrammet dagen efter sändningen och tillfrågad om han ville vara med i lokalradion och andra medier, som hört av sig. Då förvrängde han rösten igen och sa att det inte gick. Karlavagnens dåvarande producent, Ragnhild Herminge, bekräftar att redaktionen försökt få med honom i lokalradion. Uppgifter som bara de båda parterna kunde ha känt till.

– Det kändes redan då (när det sändes, reds anm) 'stämmer det här verkligen?' Det är ingenting som vi kontrollerar. Det är nog fler historier i Karlavagnen som inte är sanningsenliga, säger Ragnhild Herminge.

S: Inte bara Karlavagnen som rapporterat om detta

Aftonbladet har sökt Stefan Löfven för en kommentar både i dag och under gårdagen, men enligt hans pressekreterare Ann Ekberg är han inte tillgänglig.

I stället förklarar hon var Löfven fått exemplet om stolarna ifrån.

– Det är Östnytt som har rapporterat om det här. Dessutom är det flera som har ringt in till Karlavagnen och berättat om det här, säger Ekberg.

SVT:s Östnytt rapporterade ett halvår innan Karlavagnen om att folk i Fas 3 satt sysslolösa i Motala. En man i inslaget jobbade dock – med att renovera om helt nya stolar.

SVT återger på flera ställen i ingresser fenomenet med de ommålade stolarna. Några sådana fanns dock inte med i inslaget.

Där fanns bara de vita stolar mannen jobbade med.

– Men de var inte ommålade. De var i furu, säger Östnytts reporter Kjell Lundström.

Det har alltså inte funnits någon person i Fas 3 som tvingats måla om stolar som redan var målade. En felformulering har blivit sanning.

– Jaha, det är märkligt. Vi trodde på två oberoende källor. Om Östnytt har en felaktig uppgift på sin hemsida borde de komma in med en rättelse, eller ta bort sidan, säger Ekberg och tillägger:

– Vår kritik mot Fas 3 är inte baserad på ett enskilt exempel, utan på att det vore bättre om de som i dag går där får riktig utbildning eller arbete.

Publicerad: