Nyheter

Reinfeldts dubbelsmäll

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Lägsta siffran för M sedan 2010 –  Alliansen tappar mot de rödgröna

Här får statsminister Fredriks Reinfeldt (M) dubbla skräckbesked ­inför veckans parti­stämma.

Moderaterna har nu ­bara stöd av 23,6 procent av väljarna, den lägsta ­siffran sedan januari 2010.

Samtidigt tappar Alliansen mark jämfört med de rödgröna. Om det vore val i dag skulle de bara få 37,8 procent av rösterna, visar en ny mätning från Afton­bladet/United Minds.

På torsdag inleds Moderaternas partistämma i Norrköping. Där ska partiet besluta om vilken politik man ska gå till val på och partiledningen ska elda på och ingjuta mod i deltagarna inför nästa års valrörelse.

Med cirka 11 månader kvar till valet ser läget allt annat än ljust ut för parti­ledaren Fredrik Reinfeldt. I en ny mätning från Aftonbladet/United Minds backar M med 1,7 procentenheter och har i dag bara stöd av 23,6 procent av väljarna. Siffran är den lägsta sedan januari 2010.

– M har förlorat många av de väljare som de vann över från framför allt S i de två senaste valen. Dessutom har den regering Reinfeldt leder tappat förtroende ­inte minst i jobbfrågan när arbetslösheten bitit sig fast, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

”Måste visa nya idéer”

Mätningen innehåller även ett annat dråpslag mot statsministern. Stödet för de fyra allianspartierna är nu nere på totalt 37,8 procent, medan de rödgröna partierna tillsammans får 49,3 procent. Gapet mellan blocken är det största ­sedan Aftonbladet/United Minds lanserade sina väljarbarometrar 2009.

– Alliansen måste visa att man har nya idéer när det gäller de samhällsproblem som människor ser. Väljarna tycker att Sverige utvecklas åt fel håll. Det finns en känsla av att ­regeringen inte kommer med nya förslag, i höstens budget var paradnumret ett femte jobbskatteavdrag. Men ­Alliansen kommer inte kunna vinna ­valet på samma sätt som 2010, säger Carl Melin.

M:s partisekretare Kent Persson menar att det är väldigt bra att hans parti nu ska samlas till stämma.

– Den här mätningen bekräftar det vi sett under en lång period, att många väljare är osäkra och vi har svårt att mobilisera våra väljare. Vi behöver få ut vår politik ännu mer. När vi till våren dessutom presenterar våra gemensamma förslag i Alliansen så vet väljarna vad vi står för.

”Åttonde budget”

S-ledaren Stefan Löfven har fortfarande inte gett något besked om hur han ser på regeringsfrågan. Det tror Kent Persson kommer gynna Alliansen allt mer.

– Vi har lagt vår åttonde raka gemensamma budget och oppositionen saknar underlag att få ihop sin ­första, säger han.

Det finns dock en ljusglimt för Alliansen i mätningen.

Centern, som ­under lång tid dragits med låga opinionssiffror, går kraftigt framåt och får stöd av 5,9 procent.

– Vi hade en väldigt bra partistämma och vi har ­varit ute mycket i frågor om miljö, företag och landsbygd. Annie Lööf har gjort flera starka framträdanden och hennes ledarskap har slagit igenom. Men vi i ­Alliansen måste vara mer på hugget tillsammans, ­säger partisekreteraren Michael Arthursson.

Läget i KD är dock mycket värre. Partiet ligger på 3,3 procent och skulle ramla ur riksdagen om det var val i dag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: