Lööf premiärtalade - slog hårt mot Löfven

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Annie Lööf sparkade i gång Centerpartiets valrörelse under sitt sommartal.

Hon pekade vid flera tillfällen ut S-ledaren Stefan Löfven som huvudmotståndare.

– Jag vill göra tydligt hur stor skillnad det är på vår politik och Socialdemokraternas, säger hon.

Regnet tvingade Annie Lööf att tala inne i ett växthus när hon gjorde premiär som sommartalare på Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm. C-ledaren slog omgående fast att det är i dag som partiet inleder sin valrörelse.

– Nu är det läge att lägga i ytterligare en växel för att utveckla vår politik. Vi har partistämma i september då en rad olika program ska läggas fram. Vi kommer under hösten att fortsätta att driva på vår landsbygdskampanj och vi kommer stå på tå för att öka opinionssiffrorna men framför allt vinna valet, säger hon.

Så ska C prioritera

Om ungefär en månad ska regeringen presentera sin sista budget under den här mandatperioden. Annie Lööf presenterade i dag vilka prioriteringar som hennes parti gör inför de förhandlingar som väntar med de andra allianspartierna.

Precis som tidigare vill C satsa på småföretagen. Ett led i det är att slopa företagens ansvar för den andra sjuklöneveckan, en reform som beräknas kosta två miljarder kronor.

– Vi prioriterar småföretagen, för det är de som skapar jobben som alla skriker efter. Då måste vi sänka kostnaderna för dem och öka marginalerna så att de kan anställa fler människor, säger hon.

Hon ville dock inte gå in på hur stora chanserna är att partiet får igenom sitt krav.

– Det är upp till andra partier att redovisa vad de vill prioritera. Men det här är viktigt för oss.

Satsar på lärlingssystem

Centerpartiet kommer också att lägga mycket krut i budgetdiskussionerna på att få igenom en satsning på vad man kallar "riktiga lärlingsprogram". Partiet vill fördubbla det stöd som ett företag får när det tar in en lärling. Flera av de andra allianspartierna har varit inne på liknande spår under den senaste tiden.

Dessutom berättade Lööf att partiet kommer prioritera en satsning på att rena Östersjön, en fortsatt satsning på Landsbygdsprogrammet och att skapa en "giftfri vardag" genom att bland annat totalförbjuda bisfenol A.

Vid flera tillfällen under sitt tal pekade Lööf ut S-ledaren Stefan Löfven och Socialdemokraterna som hennes partis huvudmotståndare i den kommande valrörelsen. Hon nämnde bland annat att S vill slopa halveringen av restaurangmomsen och de halverade arbetsgivaravgifterna för unga.

– Löfven är vår största opponent. Det är en stor skillnad på Socialdemokraterna och Centerpartiet i svensk politik, framför allt när det handlar om landsbygden, småföretagen och ungas möjligheter till jobb. Det vill jag göra tydligt.

Femte jobbskatteavdrag rycker närmre

Allt mer pekar nu också att det det kommer bli ännu en skattesänkning för löntagare i höstens budget, ett femte jobbskatteavdrag. Lööf sa också att hon vill se en höjd brytpunkt för statlig skatt och sänks skatt för pensionärer. Men enligt C-ledaren så är inga nivåer av skattesänkningarna huggna i sten.

– Det måste vägas av mot andra viktiga reformer. Det är klart att vi ska uppfylla våra vallöften, men samtidigt behöver vi ha möjlighet att diskutera nivån på dem i ett kärvt ekonomiskt läge.

Publicerad: