Julkortstjuv tagen på bar gärning

NYHETER

En julkortstjuv togs på bar gärning natten till lördagen i en bil i Västerås där han satt och sprättade kuvert.

I bagageluckan hade mannen en av Postens röda julbrevlådor.

Senare rapporterades att ytterligare tre julbrevlådor försvunnit i Västerås.

Polisen varnar nu för att skicka pengar med julhälsningen.

Det var en privatperson som ringde polisen efter att ha sett en mystisk man baxa in något otympligt i bagageluckan på en bil mitt i natten. En stund senare kunde polisen gripa en man som satt i en hyrbil och öppnade julkort.

– Till saken hör att det saknades en röd postlåda vid en butik i närheten. Han hoppades troligen på att det skulle finnas pengar bland julkorten, många äldre brukar ju skicka pengar till jul, säger Martina Saghamre, befäl på LKC i Västerås.

Togs i beslag

Julbrevlådan togs i beslag och polisen ska se till att den stulna julposten så fort som möjligt hamnar i rätt låda.

– Vi vill passa på att å det bestämdaste avråda alla från att skicka pengar med julkorten, för julfridens skull, säger Martina Saghamre till TT.

Enligt Posten är det extremt ovanligt att de röda julpostlådorna stjäls.

– Det är sjunde julen jag jobbar och jag har aldrig hört talas om att någon stulit en hel brevlåda. Generellt sett är det väldigt sällan vi har problem med stölder av julkort, säger Per Ljungberg, presschef på Posten.

Fyra brevlådor stulna

Totalt har fyra av Postens röda lådor för julhälsningar stulits i Västerås under natten.

– Det är helt sjukt. Vi har aldrig varit med om något liknande, säger Martina Saghamre till TT.

Några av lådorna har suttit vid köpcentrum och butiker i utkanten av Västerås medan ett par av dem har suttit i de centrala delarna.

– Rent geografiskt är det inte allt för långa avstånd. En person skulle kunna fixa det på en natt. På något vis finns det ett samband, sedan får vi se om det är en eller flera personer som ligger bakom det här.

Västerås polisen hoppas att allmänheten hör av sig om de sett eller ser något märkligt som kan kopplas till postlådestölderna.

– Det är bedrövligt för den som blir av med en julhälsning så här. Men om någon bara varit ute efter att vittja kuverten på pengar så kan ju breven och korten ha slängts på marken. Då borde vi hitta dem, säger Saghamre.

Varnar för att skicka pengar

Han avråder samtidigt från att skicka pengar i kuvert med vanligt julporto.

– Det finns många andra sätt att skicka pengar på.

I fjol skickade svenskarna 27,6 miljoner julkort. I år räknar Posten med att det kommer att skickas mellan 25 och 26 miljoner julkort.

Ännu en julbrevlåda har försvunnit i Västerås, rapporterar SVT:s Tvärsnytt. Enligt polisen har den anmälts stulen vid en livsmedelshall i Hälla.

Någon misstänkt finns inte.