Rasande reaktioner efter Norgekolumn

Ehsan Fadakars kolumn om Norge satte i gång ett nytt storbråk med grannen i väster.

Hundratals personer har skrivit arga mejl och twittrat om kolumnen som pekar ut Norge som ett själviskt och främlingsfientligt land.

– Jag undrar om han någonsin har varit här, säger norska författaren Åsne Seierstad.

Tusentals personer har delat Ehsan Fadakars – till vardags kolumninst och sociala medier-chef på Aftonbladet – kolumn om Norge sedan den publicerades i morse. Och flera hundra twittrare har spridit texten där Norge utmålas som ett själviskt land. Många – både norrmän och svenskar – har hört av sig till Aftonbladet efter publiceringen.

Den moderate kommunpolitikern Ole-Jörgen Persson, som är född i Norge, gick så långt att han skrev ett svar till Ehsan Fadakar på sin egen blogg. Där beskriver han Fadakars text som djupt kränkande och efterfrågar en ny text som inte dumförklarar den norska väljarkåren för att de röstade fram en borgerlig regering.

Även den norska författaren Åsne Seierstad sågar texten.

– Det är väldigt kunskapslöst om Norge och jag undrar om han någonsin har varit här. Är inte den sortens generaliseringar som Ehsan använder sig av precis det som leder fram till främlingsfientlighet? säger hon.

Tar stormen med ro

Huvudpersonen i det nya grannbråket, Ehsan Fadakar, tar kritikstormen med ro:

– Det har varit väldigt mycket i mejlkorgen och på twitter. Att jag är svensk invandrare och skriver om Norge verkar provocera många. Samtidigt har jag fått en hel del stöd från både norrmän och svenskar, säger han.

Kan du förstå personerna som är upprörda?

– Självklart kan jag det, men så blir det ibland. Lite kritik till frukosten klarar nog norrmännen av.

Du skriver att norrmännen är att likställa med lottovinnare. Är inte det ganska drastiskt?

– Nej, det tycker jag inte.

Har du själv varit i Norge någon gång?

– Ja, många gånger. Vardagsrasismen är mer utbredd där än i Sverige. Att använda sig av t.ex. ordet "neger" är vanligt. Så vanligt att ordföranden i Norges språkråd gick ut så sent som igår och försökte förklara att vissa kan ta illa upp. Det är 2013!

Hur tror du att norrmännen ser dig efter den här kolumnen?

– Det är ganska oviktigt för mig. Det viktiga är hur norrmännen ser på sig själva och vilken position de har. Och kanske börjar agera därefter. Att som rikaste landet i världen vilja deportera det fattigaste folket var som helst är bara skamligt. Att två år efter Breivik skrika om islamisering från regeringställning är bara helt sjukt.

Publisert: