KU skickar tillbaka brytpunkten?

Publicerad 2013-12-09

Peter Eriksson.

På tisdagen avgör Konstitutionsutskottet om sänkt skatt för högre avlönade kan behandlas i riksdagens kammare.

Allt pekar på att ledamöterna får rösta i frågan på onsdag.

– Experter och politiker har kommit till olika slutsatser, då är det ganska drastiskt att göra det ställningstagandet som talmannen gjort, säger Peter Eriksson, KU:s ordförande (MP).

Det var i torsdags som riksdagens talman Per Westerberg (M) bestämde att frågan om den höjda skiktgränsen för statlig skatt, det vill säga sänkt skatt för personer som tjänar över drygt 36 000 kronor i månaden, inte kunde tas upp i kammaren. Detta efter inrådan av riksdagens jurister.

Men han fick bakläxa av en majoritet av riksdagens ledamöter i form av S, V, MP och SD – och frågan skickades därmed vidare till Konstitutionsutskottet, KU för avgörande.

"Seriös bedömning"

Klockan åtta på tisdagsmorgonen avgör KU frågan.

– Vi tittar och gör en seriös bedömning, problemet som jag ser det för talmannen är att experter och politiker har kommit till olika slutsatser och att det går att göra olika bedömning i frågan. I det läget tycker jag det är ganska drastiskt att göra som talmannen gjort, säger ordföranden Peter Eriksson.

Att även KU är splittrat i frågan blev tydligt efter det inledande sammanträdet i fredags. Allianspartierna stod fast vid att talmannen hade gjort en korrekt bedömning, medan de rödgröna företrädarna tyckte att det ska gå att bryta ut en del ur statsbudgeten och rösta om den separat.

Då det råder rödgrön majoritet i KU talar mycket för att frågan i morgon kommer att skickas tillbaka till kammaren för debatt och omröstning redan på onsdag.