Här hyllas Mandela av världens ledare

1 av 6 | Foto: Säkerheten är rigorös inför minnesceremonin. Ett 70-tal stats- och regeringschefer väntas hit.
NYHETER

JOHANNESBURG. Soweto blev en symbol för kampen mot apartheid.

Här samlas världens ledare på tisdagen för att hylla Nelson Mandela.

USA:s president Barack Obama, statsminister Fredrik Reinfeldt, kronprinsessan Victoria och hundratusentals andra.

– Hela världen tittar. Det visar att allt blod som spilldes här inte var förgäves, säger Sowetobon Dumisani Dalamini.

Gräset är grönt och nyklippt på FNB-stadion på måndagseftermiddagen.

Här finns bara ett gäng journalister och män i blåa arbetarkläder och hjälmar på huvudet som håller på att resa en scen vid ena kortsidan. Mitt emot, högt upp på läktaren, hänger en stor bild på Nelson Mandela. Det var här han gjorde sitt sista offentliga framträdande, vid VM-finalen i fotboll 2010.

Tusentals soldater och poliser

Säkerheten är rigorös. Tusentals soldater och poliser övervakar arrangemanget, det största i sitt slag i världen på senare år.

Redan på måndagen gick beväpnade poliser och soldater runt hela arenan. Hela staden lamslås när flera gator spärras av.

– Världen kommer bokstavligen till Sydafrika, som Clayson Monyela, sydafrikanska UD:s talesperson utryckte det.

Om några timmar ska 80 000 människor fylla de orangea läktarstolarna för att hylla Mandela. På scenen, bakom skottsäkert glas, kommer Barack Obama, FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och Kubas president Raúl Castro att tala. Bland andra.

”Historiskt ögonblick”

Ett 70-tal stats- och regeringschefer väntas hit. Hundratusentals människor följer ceremonin på tre andra arenor som är öppna för allmänheten.

Sent på måndagskvällen landade statsminister Fredrik Reinfeldt och kronprinsessan Victoria. En dag tidigare kom S-ledaren Stefan Löfven och partisekreterare Carin Jämtin.

Efter en lång och hektisk dag med jakt på ackrediteringar åkte de på måndagskvällen till Mandelas villa i stadsdelen Houghton.

Med mörkret kom regnet, men människorna fortsatte att samlas utanför huset.

– Det är ett historiskt ögonblick. Mandela är en av vår tids största ledare som kämpade mot ett utstuderat vidrigt system, säger Stefan Löfven.

Starka band

Banden mellan hans parti och ANC är starka.

Partisekreteraren Carin Jämtin var 1994 i landet som valobservatör i samband med de första fria valen.

Men hennes första minne av ANC går tillbaka till tonårstiden när hon bodde med sin far, som var biståndsarbetare, i Zimbabwe under tidigt 1980-tal.

– Jag kan berätta det nu. Vi hjälpte till att gömma en ANC-medlem, en mycket fin människa och far till många barn. Tyvärr mördades han av sydafrikanska säkerhetstjänsten.

”Det är magiskt”

Carin Jämtin har fortsatt att följa utvecklingen i Sydafrika. Problemen är många, men hoppet om en bättre framtid finns där också.

– Det är magiskt när jag tänker på att de här människorna omkring mig kommer att få rösta i sitt femte fria val i april nästa år. Den person som vi kommer att minnas under tisdagen gjorde detta möjligt. Han gjorde det inte själv, men han gav andra möjligheten att göra det. Det är fantastiskt, säger Carin Jämtin.

Några timmar tidigare, vid fotbollsplanen, pratade jag med Dumisani Dalamini om just detta. Han är kameraman på SABC, Sydafrikas motsvarighet till SVT.

– Utan Mandela hade vi inte haft det här evenemanget, vi hade inte heller haft fotbolls-VM eller någonting annat. Men människorna här skapade Mandela. Han sa det själv.

Vill fortsätta berätta

En av vakterna kör ut oss i spelargången. Dumisani Dalamini vill fortsätta att berätta. Om symboliken att bara några minuters bilresa från den väldiga arenan ligger Soweto, stadsdelen där Mandela bodde, där människor dödades för att de ville leva ett värdigt liv. Återigen kommer världens blickar att riktas mot Soweto – den här gången av en helt annan anledning än för 30–40 år sedan.

– Om minnesceremonin skulle hållas i centrum skulle det inte vara samma sak. Vi bara jobbar där, men vi bor här. Nu kan hans egna komma hit för att hylla honom, säger Dumisani Dalamini.

Sen försvinner han in mot planen för att fortsätta förbereda för tisdagens direktsändning.