”Löfven är nog gladast i dag”

SD går starkt framåt medan regeringen tappar i stöd.

Det visar den nya mätningen från SCB.

– Stefan Löfven är nog gladast i dag, för han skulle kunna få egen majoritet i riksdagen med stöd av MP och V, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

Lena Mellin.
Lena Mellin.

Vad är det du reagerar mest på i dagens mätning från SCB?

– Den största nyheten är att de rödgröna skulle få egen majoritet i riksdagen om det här vore ett valresultat. De får 49,8 procent av rösterna i den här mätningen och det betyder att de skulle få egen majoritet, för vissa röstar ju på partier som inte kommer in i riksdagen. Det andra som är intressant är att S och MP tillsammans är större än Alliansen. Regeringen ligger lite pyrt till. Det tredje som är intressant är att Aftonbladet/United Minds mätningar har haft rätt för SD ligger på drygt 9 procent.
Varför är denna mätning så viktig?

– Det är den största mätningen som görs. Man frågar omkring 9 000 personer och i denna mätning har 5 600 personer svarar. Det är den största och mest gedigna undersökningen. SCB håller på under ganska lång period vilket gör att de får respondenter som svarar som de andra mätinstituten inte får tag på.
Jimmie Åkesson (SD) är glad i dag. Men vem är gladast av Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M)?

– Jag tror Löfven är gladare än Reinfeldt, för S-ledaren skulle kunna bilda en regering tillsammans med MP och skulle kunna ta med V. Men Reinfeldt har två saker att glädja sig åt, att C och KD är över fyraprocentspärren. För KD är det första gången sedan november 2010, så Göran Hägglund firar nog med lite extra socker i kaffet i dag.
Och hur ser möjligheterna ut för Reinfeldt att bilda regering?

– Där ligger han klart efter Löfven i den här mätningen. Men med tanke på att såg ut ungefär så här inför förra valet i skillnaden mellan blocken så betyder det ju att det fortfarande är match. Hälften av väljarna bestämmer sig under valrörelsen, 10 procent under valdagen. Men mätningen är viktig, för den påverkar inte bara humöret hos partierna, utan även väljarna. De vill ju inte rösta på en förlorare.

Publisert: