Översvämningar och halka orsakar trafikkaos

1 av 5 | Foto: Vid 14-tiden inträffade en singelolycka i Orust. Ambulans och räddningstjänst larmades till platsen men föraren ska ha tagit sig ur bilen på egen hand, enligt polisen.
NYHETER

Halka, översvämningar och trafikkaos.

På juldagen utfärdade SMHI en klass 2-varning för mycket höga vattenflöden i Västra Götaland.

Samtidigt varnar polisen i Norrland för extrem halka.

Tipsa | Aftonbladet

Flera vägar i Borås, Trollhättan, Kungälv, Färgelanda och Alingsås stängdes av på juldagen på grund av översvämning.

Mer regn är också på väg.

Vid 14-tiden inträffade en singelolycka på Orust. Ambulans och räddningstjänst larmades till platsen men föraren ska ha tagit sig ur bilen på egen hand, enligt polisen.

Lastbilschaufför fick klippas loss

I Norrbotten varnar polisen för halka längs kusterna. Under eftermiddagen har polisen fått in rapporter om nio singelolyckor i Luleåtrakten. Inga skador har ännu rapporterats.

– Sänk farten och håll avstånd. Juldagen är en traditionellt en festkväll och många kommer bege sig ut. Vi uppmanar alla att ta det lugnt på vägarna, säger Hans Österlundh, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

En lastbilschaufför klämdes fast efter att ha kört av vägen mellan Sollefteå och Örnsköldsvik vid lunchtid. Mannen klipptes ur lastbilen och fördes till sjukhus med svåra ryggsmärtor, skriver TT.

– Bärgningsarbetet kommer att pågå under många timmar. Bilen ligger illa, och det är otroligt halt, säger Jan Lidén, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland, till TT.

Fara för allmänheten

SMHI har utfärdat en klass 2-varning runt västkusten, det innebär att det finns fara för allmänheten.

– Vi har gått ut med en klass 2-varning för mycket höga flöden. Det här gäller Borås och angränsande kommuner, säger Karin Dyrestam, vakthavande hydrolog på SMHI.

Särskilt i närheten av större vattendrag väntas stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Varningen gäller framför allt områden runt Viskan i Västra Götland och Örekilsälven i Dalsland och Bohuslän.

– Det har regnat mycket och det kommer mer regn under dagen, säger Karin Dyrestam.

"Kan skapa problem"

På grund av de stora regnmängder som kommit de senaste dagarna kan problemen komma att bestå även efter att regnet bedarrat.

– Varningen kan ligga kvar någon dag eller två, säger Karin Dyrestam.

Trafikverket uppmanar resenärer att informera sig om läget i trafiken.

– Det är plusgrader och har kommit stora mängder nederbörd. Det kan skapa problem på en del platser, säger Lennart Helsing, pressinformatör vid Trafikverket.